ABD ve Taliban Toplantı Yaptı

ABD ve Taliban Toplantı Yaptı

Amerikan kanalı "CNN", ABD istihbarat müdür yardımcısı ve ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkilinin Doha'daki "Taliban" hareketinden bir heyet ile özel bir toplantıya katıldığını söylüyor.

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Dün, Cumartesi, ABD ve Afgan "Taliban" hareketinin temsilcileri, El Kaide lideri Ayman al-Zawahiri'nin öldürülmesinin ardından Katar'ın başkenti Doha'da ilk toplantısını gerçekleştirdi .

CNN'in iki kaynağa atıfta bulunarak aktardığına göre, toplantıya ABD istihbarat müdür yardımcısı ve Afganistan dosyasında uzmanlaşmış üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi katılırken, listeye Taliban istihbarat şefi de katıldı.

Merkezi İstihbarat Teşkilatı Başkan Yardımcısı David Cohen ve Taliban heyetinin Cumartesi günkü toplantıda bulunması, Amerikan kanalına göre iki tarafın terörle mücadele konusuna odaklandığını gösteriyor.

Cohen'e, ABD'nin Ağustos 2021'de Afganistan'dan ayrılmasından bu yana Taliban ile temas halinde olan Dışişleri Bakanlığı Özel Temsilcisi Tom West eşlik etti.

CIA'de Afganistan analizine liderlik eden eski ulusal istihbarat müdür yardımcısı, Taliban'ın Horasan'daki IŞİD saldırılarını önlemek için mücadele ettiğini ve özellikle Kabil'de güçsüz görünmelerine neden olduğunu söyledi.

"O (Cohen), Afganistan'daki El Kaide üyelerinin ABD'yi veya müttefiklerini tehdit eden operasyonları desteklediğini tespit edersek, El Zevahiri'ye yaptığımız gibi daha fazla saldırı başlatacağımıza dair kesin bir mesaj göndermesi muhtemeldir dedi

El Kaide lideri Ayman al-Zawahiri'nin geçen Temmuz ayının sonunda bir ABD insansız hava aracı tarafından öldürülmesinden bu yana iki tarafın görüşmemesi dikkat çekici .