ABD Resmen Açıkladı: Ukrayna’ya Musluk Kapatıldı

ABD Resmen Açıkladı: Ukrayna’ya Musluk Kapatıldı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin Ukrayna'ya askeri yardımlarının kesildiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Ukrayna'ya askeri yardım sağlamayı bırakan ABD'nin, bunun oumsuz sonuçlarını çatışmalar sırasında görmeye başladığını söyledi. Binken, “Bütçe bittiği için Ukrayna'ya sağladığımız askeri yardım şu anda tükendi. Hatta savaş alanında bunun ne anlama geldiğine dair bariz kanıtları görüyoruz" dedi.

Blinken Kongre'nin bütçe engellemelerini hatırlatarak ABD'nin taahhütlerini yerine getirmemesi halinde Avrupalıların ve Asya dahil diğer müttefiklerin Kiev'i desteklemek konusunda "şu ana kadar yaptıklarını yapmaya devam etmelerinin daha zor olacağını" sözlerine ekledi.

NATO yardımının Ukrayna için önemini vurgulayan Binken, sorunu Stoltenberg ile tartıştığını, geçen hafta ittifakın 220 bin topçu mermisi üretmek için 1,2 milyar dolarlık bir sözleşme imzaladığını ve bu da müttefiklerin stoklarını yenilemesine izin verdiğini söyledi.

Sonbahardan bu yana ABD, Ukrayna'ya yardımın tahsisi konusunda anlaşmaya varamadı. Başkan Joe Biden bu amaçla Kongre'den 61 milyar dolar istedi ancak senatrörler bu teklifi değerlendirmeye almadı. Washington Aralık ayı sonunda Kiev'e tahsis ettiği 250 milyon dolarlık son yardım paketi ile bütçe tükendi.

Dışişleri Bakanı ayrıca Temmuz ayında NATO'nun, Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana en önemli zirvesinin yapılacağını, 2024 yılında NATO'nun kuruluşunun 75. yılının kutanacağını hatırlattı.(ODATV