%45'i Faiz Bankacılığını Tercih Ediyor

%45'i Faiz Bankacılığını Tercih Ediyor

PESA tarafından yapılan ankete göre kendilerini muhafazakar olarak tanımlayan iş adamları, katılım bankalarından daha çok, faizle iş yapan ticari bankaları tercih ediyor. İşadamlarının yüzde 45'i geleneksel bankaları tercih ederken kredi maliyeti belirley

Politik, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nce (PESA) yapılan ankete göre kendilerini muhafazakar olarak tanımlayan iş adamları, katılım bankalarından daha çok, faizle iş yapan ticari bankaları tercih ediyor. Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi ve PESA Araştırmacısı Doç. Dr. Mehmet Saraç, Sakarya Sanat Galerisi'nde düzenlenen basın toplantısında, ASKON, MÜSİAD, TUSKON ile TÜMSİAD'a üye bin 100 iş adamıyla anket yaptıklarını söyledi.

YÜZDE 45'İ MUHAFAZAKAR

Saraç, İslam ekonomisinin İslami finans olarak ortaya çıktığını belirterek, çalışma kapsamında dindar ve muhafazakar iş adamlarının bankacılık sistemine ilişkin görüşünü aldıklarını anlattı. 'Katılım bankalarının en büyük müşteri kesimi dindar ve muhafazakar iş adamlarıdır' diyen Saraç, 'Sadece geleneksel bankaları kullanan muhafazakar iş adamlarının oranı yüzde 45, sadece katılım bankalarını kullananların oranı ise yüzde 25. Yani muhafazakar kesim, daha çok faizle iş yapan ticari bankaları kullanıyor' şeklinde konuştu.

Ankete bin 100 işadamı katıldı

Saraç, ticari bankaları faize rağmen daha mantıklı buldukları için katılım bankalarına göre daha fazla tercih ettiklerini vurguladı ve 'Muhafazakar iş adamları, sadece finans kaynağı değil, işlemlerinde ticari bankaları kullanıyor. Ticari bankalar, sunduğu imkanlar sayesinde katılım bankalarına göre daha avantajlı ve bu sayede muhafazakar iş adamlarınca daha çok tercih ediliyor. Muhafazakar iş adamları, faizi gözardı ederek maliyet oranına göre banka tercihi yapıyor' dedi.