15 Temmuz Davasının  En Kritik Duruşması Başlıyor

15 Temmuz Davasının En Kritik Duruşması Başlıyor

Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampusundeki Ankara 17’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülmeye başlanacak

Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampusundeki Ankara 17’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülmeye başlanacak 'Çatı davası' 16 Haziran'a kadar devam edecek. FETÖ'nün askeri üyelerinden oluşan 'Yurtta Sulh Konseyi' üyesi 38 sanık da hakim karşısına çıkacak. Olay gecesi öldürülen Semih Terzi dışındaki Yurtta Sulh Konseyi üyeleri için 2 bin 988 er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası isteniyor. Dosyada 200'ü tutuklu, 9'u tutuksuz, 12'si firari olmak üzere 221 sanık yer alıyor. Asker sanıklardan 1’i orgeneral, 3'ü korgeneral, 4'ü tümgeneral, 16'sı tuğgeneral, 3'ü tuğamiral, 26'sı albay, 27'si yarbay, 37'si binbaşı, 21'i yüzbaşı diğerleri ise daha alt rütbeye sahip. Sanıklar arasında öğretmen, memur ve esnafın bulunduğu 12 sivilin de bulunduğu ifade edildi.

İDDİANAMEDEKİ SUÇLAMALAR

’FETÖ Genelkurmay çatı davası’ sanıkları hakkında ’Anayasayı ihlal’, ’Cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırma girişiminde bulunma’, ’Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs’, ’Silahlı terör örgütü yönetmek ve üyesi olmak’ suçlamalarının yanı sıra darbe girişimi kapsamında ülke genelinde işlenen ’Cumhurbaşkanına suikast’, ’250 kişiyi şehit etme’, ’2 bin 735 kişiyi öldürmeye teşebbüs etme’ ve ’Üst düzey komutan ve devlet yöneticilerinin hürriyetini sınırlama’ suçlamalarından da şehit ve mağdur sayısınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile yargılanacak.

SANIK KÜRSÜSÜNE İLK AKIN ÖZTÜRK ÇIKACAK


Jandarma komandolarının oluşturacağı güvenlik koridorunda duruşma salonuna önce Akın Öztürk, Mehmet Partigöç ve Mehmet Dişli’nin de aralarında bulunduğu ‘Yurtta Sulh Konseyi’ üyeleri alınacak. Mahkemenin işleyişi için hazırlanan tensip tutanağına göre sanık kürsüsüne ilk Öztürk çıkacak.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DA MÜŞTEKİ KONUMUNDA

Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili hazırlanan Genelkurmay çatı iddianamesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ’Mağdur-müşteki’, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ise ’Mağdur’ olarak yer alıyor.

GENİŞ ÖNLEMLER ALINDI

Sincan Cezaevi Kampusu’nde bulunan duruşma salonunda görülecek duruşma öncesinde cezaevi çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Cezaevine çıkan yollarda güvenlik noktaları oluşturuldu. Duruşma salonu çevresine jandarma ekipleri konuşlandırılarak, binanın çatısına keskin nişancılar yerleştirildi. Girişe polis ve jandarmaya ait TOMA’lar konuşlanarak önlem alındı.

Saat 10.00 sıralarında başlaması planlanan duruşma öncesi sanıklar cezaevinden duruşma salonuna alınırken, basın mensuplarına görüntü aldırılacak.