"Yevkurov Kadirov"un planlarını bozuyordu"

"Yevkurov Kadirov"un planlarını bozuyordu"

Moskova Karnegi Merkezi Bilimsel Konsey üyesi Aleksey Malaşenko’ya göre, Yevkurov’un uzlaşmacı tutumu, Kremlin yönetimine, bölgedeki mevcut Rus politikalarının, kendilerini haklı çıkarmadığını düşündürtebilir.

"Kremlin, İnguşetya Devlet Başkanı Yunus-Bek Yevkurov'a düzenlenen saldırıyı, Kuzey Kafkasya'da direnişçilere karşı oldukça acımasız hareket eden Çeçenya Devlet Başkanı Ramzan Kadirov'un mücadelesine dair bir delil olarak kullanabilir."

Moskova Karnegi Merkezi Bilimsel Konsey üyesi Aleksey Malaşenko'ya göre, Yevkurov'un uzlaşmacı tutumu, Kremlin yönetimine, bölgedeki mevcut Rus politikalarının, kendilerini haklı çıkarmadığını düşündürtebilir.

Malaşenko'ya göre, İnguşetya'da yönetime karşı olanlar kim olursa olsunlar, daha önceden düşünüldüklerinden daha güçlüler. Onların kendi aralarında ve Kuzey Kafkasyalı muhalifleri ile aralarındaki koordinasyon açıkça görülüyor.

Yevkurov'a düzenlenen saldırıyı yorumlayan Malaşenko " Tüm bunlara Kremlin'in gözüyle bakılacak olursa, bölgedeki en başarılı bürokrat her konuda müthiş şekilde acımasızca davranan Ramzan Kadirov'dur. Ramzan'ın Kafkasya ve Kremlin'in gözündeki otoritesi büyüyor, yani böyle çalışmak lazım. Ve bu durum, diğerlerine de aynı şekilde kanunlara riayet etmeden hareket etme imkanı verilebilir düşüncesini beraberinde getiriyor".

Milli Strateji Enstitüsü Başkanı Stanislav Belkovski'ye göre, Yevkurov birkaç yıldır İnguşetya bölgesinde güvenliğin sağlanması ve Çeçen-İnguş cumhuriyetinin oluşturulması meselesinde yerinin doldurulamayacağını Kremlin'e gösteren Kadirov'a engel oldu. Yevkurov'un atanması Malaşenko'ya göre, Kadirov'un planlarını bozdu.


Uzmanların düşüncesine göre, Yevkurov'u direnişçilerin ılımlı kanadıyla olan irtibatlarından hoşlanmayan radikal kesim de böyle bir durumdan sıkıntı duyuyor olabilir.
Gazeteci Yuliya Latinina da radikal direnişçilerin dışında Yevkurov'un direnişçilerle irtibata geçmesi Rus siloviklerinin de hoşuna gitmedi. Çünkü böyle bir politika siloviklerin İnguşetya'da geniş çaplı askeri operasyonlarına engel olabilirdi açıklamasında bulundu.

Bazı uzmanlara göre de Yevkurov'un Prigorodnıi bölgesinin geri alınması konusundaki tarafsız yaklaşımı İnguşetya toplumunda hoşnutsuzluğa neden oluyordu.

Ajans Kafkas


Etiketler: Çeçen Kadirov Yunus-bek