Yemen'de Kan Akmaya Devam Ediyor

Yemen'de Kan Akmaya Devam Ediyor

Arap devrimleri olarak da anılan süreçle birlikte, Yemen’de hareketlenmenin başladığı son bir yıllık süreçte 1500’den fazla sivil ölmüştür.

Arap devrimleri olarak da anılan süreçle birlikte, Yemen'de hareketlenmenin başladığı son bir yıllık süreçte 1500'den fazla sivil ölmüştür. Toplamda tespit edilebilen 6000 den fazla ağır yaralı, 1800 civarında tutuklu ve kayıp bulunan ülkede polis ve asker teşkilatında eski rejimin gücünün etkin olması sürece ilişkin kaygıları artırmaktadır.
Batı yanlısı Ali Abdullah Salih rejimini bütün kurumlarıyla ortadan kaldırmak üzere "Halk Rejimin Yıkılmasını İstiyor!" sloganıyla harekete geçen halk, neticede akan kanın durması adına Abdullah Salih'in gitmesi ve geçiş hükümeti kurulmasıyla yetinmiştir. Ancak eski rejimin bir diktatörün gitmesiyle ortadan kalkmayacağı, zulüm, işkence ve kayıpların sona ermeyeceği yaşanan süreçte ortaya çıkmıştır.
Yaşanan sürecin her aşamasında vurguladığımız gibi siyasi tutukluların serbest bırakılması, halka her fırsatta şiddet uygulayan polis ve asker teşkilatının eski rejimin tortularından arındırılarak halkın katılımına açılması, sağlıklı ve gerçek haber almanın önündeki baskıların sonlandırılması, yeni düzende halkın her anlamda doğrudan katılımının yollarının açılması gerekliliğine bir kez daha dikkat çekeriz.
Sürecin adil bir şekilde işlemesi ve zalimlerin cezalarını çekmesi bağlamında Abdullah Salih ve emrindekiler dahil eski rejimden ve geçiş döneminden kaynaklanan hak ihlallerinin sağlıklı yargılanmasının yollarının ulusal ve uluslar arası düzeyde açılması önemli bir zorunluluktur. Bu kapsamda Türkiye nezdinde de Yemen rejiminin işkencecileri ve katillerinin yargılanmasına ilişkin gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir.
MAZLUMDER olarak onurlu bir direnişle başlarındaki zalim diktatörleri deviren ve devirme azminde olan halkların, başkaca zalimlerin ayak oyunlarına kapılarak ellerindeki fırsatı kaçırmaması ve eski statükonun devamına fırsat vermemeleri gerektiğini ifade ederiz.

Recep KARAGÖZ
MAZLUMDER Genel Bşk. Yrd.