Yemen'de Ateşkes Anlaşması Yürürlüğe Girdi

Yemen'de Ateşkes Anlaşması Yürürlüğe Girdi

BM gözetiminde İsveç'teki görüşmelerde Yemenli taraflar arasında varılan anlaşma gereği, Hudeyde'de yerel saatle 00.00 itibarıyla ateşkes yürürlüğe sokuldu.

 

Yemen'in Hudeyde kentinde çatışan taraflar arasındaki ateşkes anlaşması yürürlüğe girdi.
BM gözetiminde İsveç'teki görüşmelerde Yemenli taraflar arasında varılan anlaşma gereği, Hudeyde'de yerel saatle 00.00 itibarıyla ateşkes yürürlüğe sokuldu.

Yemen halkı için hayati önem taşıyan Hudeyde Limanı ve kenti için mutabakata varılan anlaşmaya göre, "BM'nin limanda lider rolü"nü üstlenmesi, Yemen'e insani yardımların önünün açılması ve böylelikle milyonlarca Yemenlinin yaşam şartlarının iyileştirilmesi bekleniyor.

Kentte dün hükümet güçleri ile Husiler arasında son bir haftadır yaşanan çatışmalar alevlenmişti.

Yemen Dışişleri Bakanı Halid el-Yemani, Hudeyde ilinde ateşkes anlaşmasının 18 Aralık Salı günü saat 00.00'da yürürlüğe gireceğini açıklamıştı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 13 Aralık'ta İsveç'te sona eren Yemen konulu istişare toplantılarının ardından yaptığı açıklamada, Yemen halkı için hayati önem taşıyan Hudeyde Limanı ve kenti için tarafların anlaşmaya vardığını duyurmuştu.
Yemen ulusal kurtuluş hükümeti ile Suudi Arabistan destekli Mansur Hadi hükümeti, İsveç’te üç konuda anlaşmaya vardı.

BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths’in girişimiyle İsveç’te yapılan bir haftalık Yemen istişare görüşmeleri sona ermesinin ardından Ensarullah müzakereci heyet üyesi Selim Muğlis yaptığı açıklamada, BM ve Uluslararası Camia’dan BAE ve Arabistan’a Yemen anlaşmasına bağlı kalmaları yönünde baskı uygulamasını talep ederek, Hudeyde’de yaşanan olayların Suudi ittifakın barış müzakerelerine bağlı kalmadığını gösterdiğini söyledi.

Yemen silahlı güçler sözcüsü Yahya Seri’nin bildirdiğine göre, Suudi koalisyon İsveç’teki Yemen barış müzakerelerinin sona ermesi üzerinden geçen 24 saatlik süre içinde 21 kez Yemen’in Batı sahillerine saldırı düzenlemiş bulunuyor.

BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths’in ofisi, Yemenli tarafların anlaşmaya vardığı üç konuyla ilgili detayları açıklamıştı.

Yapılan açıklamaya göre Yemen’in başkenti Sana’dan gelen Yemen ulusal heyeti ile Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’dan gelen Mansur Hadi hükümeti heyeti şu konularda uzlaşmaya vardı:

1- Hudeyde kenti ile es-Salif ve Ras İsa limanları konusunda anlaşma

2- Esir takası anlaşmasıyla ilgili icra mekanizması

3- Tarafların Taiz konusunda anlaşma açıklaması

Taraflar şunları taahhüt etti:

– Anlaşmaya varılan konuların tam olarak uygulanması ve anlaşma önündeki engellerin ortadan kaldırılması için çaba gösterilmesi.

– Anlaşmanın uygulanmasına zarar verecek her türlü adımdan ve karardan sakınılması.

– Ocak ayında (müzakere mekanı konusunda daha sonra anlaşmaya varılacak) görüşmelerin devam ettirilmesine kayıtsız şartsız bağlılık.

Taiz konusunda anlaşma

1- Taraflardan oluşacak ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile BM temsilcilerinin de yer alacağı bir ortak bir komitenin kurulması.

2- Taraflar, ortak komitedeki temsilcilerinin adlarını BM temsilcilik bürosuna açıklayacaklar.

3- Birleşmiş Milletler, ortak komitenin ilk toplantısının yerini ve zamanını belirleyecek.

4- Ortak komite, yetkilerini ve mekanizmasını belirleyecek.

5- Ortak komite, çalışma raporunu bir sonraki istişare toplantısına sunacak.

Hudeyde kenti ile ‘es-Salif’ ve ‘Ras İsa’ limanları konusunda anlaşma

1- Hudeyde kentinde, es-Salif ve Ras İsa limanlarında çatışmalar acilen durdurulacak ve anlaşmanın imzalanmasıyla birlikte ateşkes yürürlüğe girecek.

2- İki tarafın güçleri Hudeyde ilinden, Hudeyde, es-Salif ve Ras İsa limanlarından çekilecek.

3- Kentteki tüm askeri görüntüler kaldırılacak.

4- Güçlerin çekilmesi sürecine nezaret etmek üzere her iki tarafın üyelerinden oluşan bir koordinasyon komitesi kurulacak.

5- Güçlerin çekilmesi için kurulan koordinasyon komitesinin başkanı, tarafların uyumu konusundaki haftalık raporunu BM Genel Sekreteri kanalı ile BM Güvenlik Konseyi’ne sunacak.

6- Güçlerin çekilmesi için kurulan koordinasyon komitesi, güçlerin çekilme sürecine ve ayrıca Hudeyde kentindeki ve limanlardaki mayınların temizlenmesine nezaret edecek.

7- Birleşmiş Milletler, “Yemen Kızıldeniz Limanları Örgütü”nün desteği ile Hudeyde, es-Salif ve Ras İsa limanlarını yönetme ve denetleme konusunda liderlik rolü oynayacak, bu doğrultuda “BM’nin Yemen konusundaki denetleme ve inceleme mekanizması” güçlendirilmelidir.

8- BM’nin Hudeyde kentinde ve Hudeyde, es-Salif ve Ras İsa limanlarındaki varlığı güçlendirilecek.

9- Taraflar, BM’nin Hudeyde’deki varlığını kolaylaştıracak.

10- Tüm taraflar, sivillerin ve malların Hudeyde kentine, Hudeyde, es-Salif ve Ras İsa limanlarına geçişini kolaylaştıracak. İnsani yardımların ulaşımına engel çıkarmayacak.

11- Hudeyde, es-Salif ve Ras İsa limanlarının tüm gelirleri, Hudeyde kentindeki ve diğer illerdeki memur maaşlarının ödenmesi için Hudeyde’deki Yemen merkez bankası şubesine yatırılacak.

12- Hudeyde kenti ile Hudeyde, es-Salif ve Ras isa limanlarının güvenliği Yemen yasaları doğrultusunda yerel güvenlik güçlerinin sorumluluğunda olacak. Bu çerçevede yasal prosedürlere riayet edilmeli ve yerel kurumların görevlerini yapabilmesinin önündeki engeller ortadan kaldırılmalıdır.

BM Yemen Özel Temsilcisi bu anlaşmanın sonunda şunları ifade etti:

Bu anlaşmanın uygulanması, güçlerin çekilmesi için kurulan koordinasyon komitesinin belirlediği aşamalar içinde gerçekleşecek. Birinci aşamada güçlerin çekilmesi, iki hafta içerisinde ve onun tamamlanmasının ardından ikinci aşama anlaşmanın uygulanmasından sonra 21 gün içinde gerçekleşecek.