Yahudi Kökenli İşadamının Ölümünde Şüphe

Yahudi Kökenli İşadamının Ölümünde Şüphe

Gürcistan'ın en zengin iş adamı ve son Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan Badri Patarkatsişvili, Londra'da şehir merkezinin dışındaki evinde önceki gün gece yarısı ölü bulundu.

Kalp krizinden öldüğü belirtilen Gürcü işadamının ani ölümünün şüphe uyandırması üzerine inceleme başlatıldı.

Gürcistan muhalefetinden İşçi Partisi lideri Kakha Dzagania Patarkatsişvili'nin beklenmedik ölümünün Gürcistan'da karışıklıklara neden olabileceğini belirtti. Patarkatsişvili gibi Londra'da yaşayan ve eski ortağı olan Rus oligark Boris Berezovski Gürcü işadamının ölümünün beklenmediğini, Londra polisinin olayı araştırdığını söyledi.

İngiliz polis teşkilatı Scotland Yard Gürcü işadamının ani ölümünün şüpheli olduğu gerekçesi ile inceleme başlattı. Cesedin otopsi yapılmasını isteyen polis beklenmedik ani ölümlerle ilgili benzer şüpheli durumların olduğunu ve gerekli incelemelerin yapılacağını açıkladı.

Patarkatsişvili Gürcü yönetimi tarafından darbe girşiminde bulunmakla suçlanıyordu. 5 Ocak'ta gerçekleşen Gürcistan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan Gürcü işadamı yüzde 7,1 oy almıştı. Seçim kampanyası direktörü Rati Shartava tıbbi incelemelerin devam ettiğini, ancak kendi düşüncesinin son aylarda işadamının fazlası ile yorulduğunu ve kalp krizi gerçekleştirmiş olabileceğini belirtti. Ancak işadamının doktoru kendisinin sağlığının çok iyi durumda olduğunu, daha önce de hiç kalp rahatsızlığı geçirmediğini açıkladı.

Aralık ayında The Sunday Times'a röportaj veren Patarkatsişvili kendisine yönelik bir suikast girişiminden endişe ettiğini, buna delil olarak da Gürcistan İçişleri Bakanlığı yetkilileri ise ile Çeçen bir kişinin gizli ses kayıtları olduğunu söylemişti. Diğer taraftan Gürcü işadamının bir üst düzey İçişleri Bakanlığı yetkilisine darbe girişimi esnasında polisin engel olmamasını sağlaması karşılığında yüklü miktarda para teklif ettiği bir gizli ses kaydı da yayınlanmıştı.

Patarkatsişvili Mihail Saakaşvili'nin yüzde 53'le seçildiği Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyalarına katılmak için yeterli güvenlik olmadığı gerekçesi ile Gürcistan'a gelememişti. Tiflis'te bir Yahudi aileden dünyaya gelen Gürcü işadamı Sovyetler Birliği döneminde Komunist partinin gençlik örgütlerinde yer almış, bu vesile ile önemli oranda çevre edinmişti. 1990'lı yıllarda Moskova'da yaşayan Patarkatsişvili, Berezovski'nin LogoVAZ şirketler topluluğunda genel müdür yardımcısı olarak görev yapmıştı. Gürcü işadamı uzun zamandan bu yana iki kızı ve hanımı ile birlikte Londra'da yaşıyordu.

ajanslar