Mehmet GÖKTAŞ

Mehmet GÖKTAŞ

Uzun geceleri dolu dolu geçirmek!

Geceler epeyce uzadı, farkındasınız.

Uzun geceleri iyi değerlendirme düşüncesinden önce kısalan gündüzlerimizde işlerimizi yarım bırakmama diye bir derdimiz olmalı. Yani mademki artık hemen akşam oluveriyor, o halde bunu baştan düşünüp hesabımızı ona göre yapmalı, daha açıkçası sabahtan çalıp gündüze eklemeliyiz.

Eğer gündüzümüzü iyi değerlendiremezsek unutmayalım ki ziyandayız.

Şimdi gelelim uzun geceleri iyi değerlendirme meselemize.

Güneş battıktan sonra neredeyse yarım günlük bir akşam kalıyor bize. Bazı durumlarda en azından iki misafirliği veya birkaç ziyareti gerçekleştirebiliriz.

Peki, evimizde kaldığımızda neler yapabiliriz? Unutmayalım ki bu uzun akşamların bütün saatleri birbiriyle aynı değildir.

Bu uzun vaktin sonlarına doğru kafamız şişmiş olacağından hafıza ve dinçlik gerektiren okumalarımızı eşref saatlerimize denk getirmeliyiz. Eşref saati belki kişiye göre değişiyor olabilir ama yemekten hemen sonra başlar.

Kur’an mütalaası bu geceler için bulunmaz bir fırsattır. İbadetle iç içe yapacağımız Kur’an mütalaaları bize erdem ve seviye kazandıracak tek yoldur.

Yapacağımız bu okumaları rast gele değil de ya gündüzden yahut bir gün önceden tespit ederek yaparsak mesafe alacağımızı unutmayalım.

Bir köşeye çekilerek tek başımıza yapabileceğimiz bölümler olabilir ama mutlaka bir kısmını aile fertleriyle birlikte yapılmasını şiddetle tavsiye ederiz.

Siyret okumaları uzun kış gecelerinin olmazsa olmazıdır, hem akıcı hem ağır ve sıkıcı olmayan İslam Tarihi okumaları bizi ayrıcalıklı Müslümanlar yapacaktır unutmayalım.

Bu söylediklerimiz yatıncaya kadar olan yapmayı tavsiye ettiklerimizdir. Peygamber Aleyhisselam bir hadisi şeriflerinde “Kış mevsimi ümmetimin baharıdır, gündüzleri oruç geceleri ibadet yapar” buyurmaktadır.

Yani gecelerin uzunluğundan söz ediyorsak buraya kadar yatmadan önce yapabileceklerimizi söyledik. Sabah namazından önce teheccüde kalkmak ve namazla birlikte Kur’an mütalaalarımızı dinç bir hafızayla bu vakitte yapmak çok daha uygundur. Nitekim önemli bir kesimin uygulaması böyledir.

Kısacası Rabbimizin bize sunduğu uzun geceleri hoyratça lüzumsuz şeylerle heba etmeyelim.

Bu duygu ve düşüncelerle herkesin cumasını yürekten tebrik ediyorum.

Bu yazı toplam 311 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar