"Umarov, Türkiye'den 50 milyon dolar bekliyor"

"Umarov, Türkiye'den 50 milyon dolar bekliyor"

Rusya İçişleri Bakan Yardımcısı Arkadi Yedelev, Çeçen savaşçıların lideri Doku Umarov'un Türkiye'den 40-50 milyon dolar beklediğini iddia etti.

Kuzey Osetya'nın başkenti Vladikavkaz'da basına konuşan Rusya İçişleri Bakan Yardımcısı, Gürcistan'ın Kuzey Kafkasya bölgesinde "huzuru bozmak için" 60 savaşçıyı bölgeye sızdırmayı planladığını iddia etti. Arkadi Yedelev, konunun Rus ilgili makamlarınca araştırdıklarını kaydetti. Yedelev, "Saakaşvili gibi birileri bizim komşu ülkelerin başında olduğu sürece bizde de huzur olmayacak." diye konuştu.

Yedelev, Kuzey Kafkasya'daki "milis çetelere" yurtdışından gelen finans yardımlarının da artırıldığını belirtti. Rusya İçişleri Bakan Yardımcısı, "Sadece Doku Umarov kendi çetesinin finanse edilmesi için Türkiye'den 40-50 milyon dolar bekliyor. Ancak, eminim ki bu beklentisi gerçekleşemeyecektir." şeklinde konuştu.

Daha önce de Rusya'nın resmi gazetesi Rosisskaya Gazeta'da yer alan bir haberde, İnguşetya Cumhurbaşkanı Yunus-Beg Yevkurov'a yönelik suikaste Türk istihbaratının karışmış olabileceği ileri sürülmüştü.

Seyfullah ismi ile bilinen Doku Umarov'un 'Kabardey', 'Balkarya' ve 'Karaçay'dan sorumlu kıldığı Anzor Astemirov, Washington merkezli Jamestown Foundation'ın yayımladığı North Caucasus Weekly'de yazan Kafkas kökenli gazeteci Fatma Tlisova'nın "29 ocak 2009'daki açıklamasında Kuzey Kafkasya anti-terör operasyonunun komutanı Arkadi Yedelev, gerilla gruplarının Araplardan ve batılı ülkelerden büyük mikttarlarda finansal ve ek destek aldıklarını ifşa etmişti. Bu doğru mu?" sorusuna şu cevabı vermişti:

Batıdan ya da Arap ülkelerinden finansal destek aldığımız kesinlikle yalan, bir efsaneden başka bişey değil. Büyük miktarlarda destek bir yana, az da olsa destek almış olsak her yönden çok daha başarılı olurduk. İç destek teknikleri oluşturduk ve sistematik bir hale getirdik. Ayrıca Şeriat askeri zekât (vergi) toplamamız için bize gayet açık kurallar sunuyor. Düzenlemeler ve emirler hazırladık ve komutan yardımcılarımız bu emirleri bölgelerimize yaydılar. Şu an ki durumda finansal ya da diğer türlü destekler her gerçek Müslüman için gönüllü değil zorunlu. Çünkü savaştayız. Belirlenen miktarın üzerinde hiçbir şey almıyoruz. Fakir aileleri ya da yönetim yüzünden acı çekenleri soymuyoruz, bunun yerine elimizden geldiği kadar onlara yardımda bulunuyoruz. Kanuna uymayı ya da görevini yerine getirmeyi reddedenler için idam da dahil olmak üzere bazı fiziksel cezalar var. Bununla birlikte insanlarımızı gereksiz şiddetten alıkoyuyoyuruz. Onlara silah yerine sözle ikna etmeye çalışmalarını tavsiye ediyoruz.

Emir Seyfullah'ın röportajının tamamı için TIKLAYINIZ