"Umarım Siyasi Değildir"

"Umarım Siyasi Değildir"

TAQA firmasının 12 milyar dolarlık yatırım ertelemesiyle ilgili Türkiye’nin her proje karşısında B ve C planı olduğunu kaydetti...

ERICSSON Türkiye Yönetim Kurulu üyeleriyle görüşen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Taner Yıldız, TAQA firmasının 12 milyar dolarlık yatırım ertelemesiyle ilgili Türkiye'nin her proje karşısında B ve C planı olduğunu kaydetti.

TEK TARAFLI DEĞİL

"TAQA olmaz başkası olur" resti çeken Yıldız, şöyle konuştu: "Afşin-Elbistan yerli kaynaklarıyla elektrik üretimi hedeflerimizin de başında geliyor. Hükümetlerarası anlaşma IGA ve onun ev sahipliği anlaşmalarını da hazırlıyorken, böyle bir kararı tek taraflı olarak alıyor olmaları tartışılır. Bu tarafları olan bir anlaşmadır. Hükümetlerinden anlaşmayı geçirmişler, finansman yapılarını da düzenlemişlerdir. Kararlılığımızdan vazgeçmeyeceğiz. BAE'deki kardeşlerimiz ister böyle bir karar alsınlar, ister devam edecek olsunlar, biz şu anda diğer ülkelerle görüşmelerimize başladık.

UMARIM SİYASİ DEĞİLDİR

TAQA firması, görüşmeleri belli oranda olgunlaştırdığımız ve bir seviyeye getirdiğimiz, 13-14 aydan beri bir seviyeye getirdiğimiz noktadaydı. TAQA firmasının tercihlerinin siyasi gerekçelere dayanmamasını temenni ederim. Böyle bir şeyi ne kardeşlik hukukuna ne de ilişkilerimize sığdırabilirim. Bunun böyle olmadığına inanmak isterim. Mısır ve Suriye'deki gelişmelerin, enerji yatırımları konularında kendileri açısından bir tercih noktasına geldiğini gösteriyor. Açıklamalarını bekliyoruz. Yatırımları devam ettireceğiz. Türkiye'de karamsar bir hava yaratmaya çalışanlara siyasi kararlılığımız en büyük cevap olacaktır.

BEKLEME MODUNA GİRMEYİZ

Türkiye yatırımlar konusunda bekleme moduna girmeyecek. IGA'nın feshi söz konusu değil ancak işlemiyor olması söz konusu olabilir. Bizim tarafımızdan herhangi bir olumsuz mod yok. Türkiye'ye gelen yatırımcı buraya zorla gelmiyor, kendi tercihleriyle geliyor. Birçok ülke Türkiye'de yatırımlarıyla alakalı çalışmalara devam ediyor. Yerli kaynaklardan üreteceğimiz bir elektrikten vazgeçmemiz söz konusu değildir. TAQA olmazsa başka bir firma olur, biz yolumuza devam ediyoruz."

Zam yapmamak için direniyoruz

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, tırmanışa geçen dolara rağmen gelecek ay da doğalgaza zam yapmayı düşünmediklerini söyledi. Yıldız, bir soru üzerine ham petrol fiyatlarında ciddi artış olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: "Bölgemizdeki siyasi gelişmelerin olumsuz seyir izliyor olması, Suriye ve Mısır'ın içinde bulunduğu hal dikkate alındığında ham petrol fiyatlarında ciddi bir artış oldu. 3 Temmuz'dan bu yana süreci değerlendiriyoruz başka etkileri de dahil edersek 103 dolardan yaklaşık 110-111 dolara çıktı. Bu bizim girdilerimizi olumsuz etkiliyor, maliyet artışına sebep oluyor. Bunu önceden tahmin ediyorduk. Döviz fiyatlarındaki artış, özellikle açık pozisyondan kalan enerji sektörünü olumsuz yönde etkilemektedir. Eylül ayı içerisinde vatandaşımızın, sanayicimizin kullanacağı doğalgaza bir zam yapmayı düşünmüyoruz. Bütün bu girdileri HES, rüzgar, güneş ve su bütün kaynaklarımızla beraber absorbe etmeyi planlıyoruz. Bizim maliyetlerimiz zorlanıyor ama buna rağmen ekibimizle yaptığımız çalışmalarla herhangi bir fiyat artışı yapmamak için direniyoruz."