Türkiye'ye Doğalgaz Tehdidi

Türkiye'ye Doğalgaz Tehdidi

Azerbaycan’ın Türkiye’ye karşı tutumunu sertleştiriyor...

Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin geliştirilmesi konusunda protokolün imzalanmasının ardından Azerbaycan'dan gaz tehdidi geldi.

ÜÇTE 1 FİYATINA

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye'ye sattıkları gazın ucuzluğu konusunda sitem etti. Aliyev, Azerbaycan'ın bütün ülkelerle ilişkilerinin hem dost, hem de karşılıklı çıkar üzerine kurduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "Azerbaycan uzun yıllardır Türkiye'ye doğalgazı dünya fiyatının 3'te bir fiyatına satıyor. Hangi ülke doğal kaynaklarını özellikle şimdiki durumda dünya fiyatının yüzde 30'una satar ve bu duruma razı olur. Yani bu hiçbir mantığa sığmayan bir konudur. Geçen yılın nisan ayından bugüne kadarki görüşmelerde ne yazık ki bir sonuç alınamadı. Biz gazımızın dünya standartlarında olmasa da, ona yakın bir fiyattan alınmasını istiyoruz. Rusya doğalgazının fiyatı kadar olmasa da en azından yüzde 8 ila 10 ucuz olsun, ama yüzde 50 ucuz olmasın."

TÜRKİYE'YE TEESSÜF

Azerbaycan'ın Avrupa Birliği pazarına doğalgaz ihraç etmeye hazır olduğunu belirten Aliyev, ancak 2 yıla yakın süreden bu yana bu imkanlardan Türkiye ile sürdürülen görüşmelerin sonuçlanmaması nedeniyle bu konuda ilerleme sağlanamadığını anlattı. 2 yıla yakındır, biz bu imkanlardan mahrum kaldıklarını iddia eden Aliyev sözlerine şöyle sürdürdü: "Bunun esas sebebi de 'efsuslar' olsun ki (teessüfler olsun ki) Türkiye ile Azerbaycan arasında transit meselesinin çözümlenememesidir. Azerbaycan bütün ülkelerle dost, hem de tarafdaş ülkelerle ilişkilerini karşılıklı çıkarlar üzerine kuruyor. Başka ülkeler ilk olarak kendi çıkarlarını nasıl kolluyorlarsa, biz de elbette başta kendi çıkarlarımızı kolluyoruz. Ama bunu kollarken bizim tarafımızdan yapılan teklif dünya pratiğine dayanıyor. Hem fiyat hem de tarifeler (vergi, rüsum) bakımından."

Karadeniz'den Avrupa'ya satarız

Son iki yıldır sorunları abartmadan, dostça çözmeye çalıştıklarını belirten Aliyev, "Ancak bizim imkanlarımız tükendi ve bize verilen teklif Azerbaycan tarafından hiçbir zaman kabul edilmeyecek. Böyle bir durumda alternatif yollar araştırmaya çalışmalıyız. Bu yollar da var" dedi. Bu amaçla pratik olarak çalışmaya başlandığını ve Rus Gazprom şirketi ile yapılan anlaşmayla Rusya pazarına yılbaşından itibaren gaz sevkine başlanacağını kaydeden Aliyev, Rusya'ya gaz ihracatının Azerbaycan için avantajlı olduğunu ifade etti. Aliyev, bu ülke ile aralarında transit ülke bulunmadığını ve mevcut bir doğalgaz boru hattının bulunduğunu hatırlattı.

RUSYA İYİ FİYAT VERDİ

Rusya'nın Azeri gazına verdiği fiyatın da iyi olduğunu belirten İlham Aliyev, "Niye biz bundan yararlanmayalım" diye sordu. İran'a gaz ihracatı konusu üzerinde de çalıştıklarını ve bu ülke ile de transit problemi bulunmadığını belirten Aliyev, Azeri gazının Nabucco üzerinden Avrupa'ya satışıyla ilgili farklı güzergahların da gündeme geldiği sinyallerini de verdi. Cumhurbaşkanı Aliyev, Azeri gazının Avrupa'ya Gürcistan üzeriden Karadeniz limanları vasıtasıyla ihracı için de teklifler aldıklarını ve buna prensip olarak olumlu baktıklarını bildirdi.