Türkiye"den İsrail"e ambargo başladı

Türkiye"den İsrail"e ambargo başladı

Yardım gönüllülerinin önceki gece Türkiye’ye ulaştırılmasının ardından dün hem resmi makamlardan hem de sivil toplum kuruluşlarından peş peşe ekonomik yaptırım açıklamaları geldi

Türkiye'nin en geniş tabanlı beş örgütünden biri olan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Türkiye çiftçilerinin İsrail ürünlerini boykot etmeye başladığını duyurdu. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar; yaptığı açıklamada, İsrail'in yaptığı saldırıyı, 'uluslararası korsanlık' ve 'eşkıyalık' olarak değerlendirdiklerini belirterek, "Türk çiftçisi olarak İsrail ürünlerini boykot ediyoruz. İsrail'in yaptığı bu zulüm son bulana kadar, İsrail mallarını kullanmayacağız. Tüm Türk Milletini bu eyleme davet ediyoruz" dedi. Bayraktar; bütün dünya devletleri ve uluslararası kuruluşların da kınama açıklamalarını bir tarafa bırakıp, İsrail'e karşı caydırıcı pratik önlemler, ekonomik ve sosyal müeyyideler uygulaması gerektiğini söyledi.
İTO: GERİLİM SİLAH ANLAŞMALARINA YANSIR
İsrail'in yaptığı korsanlığın bedelini ödeyeceğine yönelik bir açıklama da Türkiye'nin en çok üyeye sahip ticaret odası olan İTO'nun Başkanı Murat Yalçıntaş'tan geldi. Gazze'ye yol alan yardım konvoyuna saldıran İsrail'in geri adım atmaması halinde ekonomik yaptırımlarla karşılaşabileceğini belirten Başkan Yalçıntaş, "İsrail'le şu an silah anlaşmamız yok. Siyasi gerilim bundan sonra imzalanacak anlaşmalara yansır mı? Elbette yansır. Biz, yaptırım konusunda özel sektör olarak iktidarın tutumuna paralel bir tutum sergileyeceğiz" dedi. Gerilimi tırmandıran İsrail'e uyarılarda bulunan Murat Yalçıntaş, saldırı nedeniyle iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin de yıpranabileceğini vurguladı. Yalçıntaş, hem İTO olarak hem de Akdeniz Sanayi ve Ticaret Odaları (ESCAME) olarak İsrail'in saldırılarını kınadıklarını da ifade etti.
KİAD'DAN KINAMA
Kastamonu İş Adamları Derneği (KİAD) Yönetim Kurulu, İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren gemilere yaptığı kanlı saldırıyı kınadı. KİAD'dan yapılan yazılı açıklamada beyaz bayrak çekmiş sivil bir gemiye uluslararası hukuk dışı müdahalede bulunmanın, sivil yolcuları alıkoyarak, amacı tamamen insani yardım olan insanlara silahla saldırmanın, kan akıtmanın, katliamda bulunmanın, pervasızlık ve açıkça örgüt terörü olduğu ifade edildi.

vakit