Türk savunması Kuzey Kafkasya'ya uzandı

Türk savunması Kuzey Kafkasya'ya uzandı

Türkiye savunma sanayinde Kuzey Osetya ile ilginç bir işbirliğine hazırlanıyor. Türkiye Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Baspik şirketinin ürettiği ‘Microchannel plate’e (MPD- Mikro Kanal Plağı) talip oldu.

Elektron ve iyon gibi partiküllerin bulunmasında kullanılan MPD'den satın almak yada üretim lisansını almak için Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın Muhabere Elektronik ve Bilgi Sistemleri Daire Başkanı Mete Arslan 14 Mayıs'ta başkent Vladikavkaz'da Oset yönetimiyle bir görüşme yaptı. Kavkazki-Uzel'in aktardığı bilgilere göre Arslan, Kuzey Osetya Devlet Başkanı Taymuraz Mamsurov, Başbakan Nikolay Hlıntsov ve Sanayi, Ulaşım ve İletişim Bakanı Valentin Bazrov'un katıldığı bir toplantıda savunma alanında işbirliği olasılığını ele aldı. Vladikavkaz Teknoloji Merkezi Baspik ile Türkiye arasında olası bir işbirliği anlaşmasının müzakere edildiği toplantının ardından Mamsurov "Bu, cumhuriyet için prestij meselesi. Bu burada çalışmanın mümkün olduğu, burada dünya seviyesinde teknolojinin bulunduğu konusunda Kuzey Osetya'nın partner olduğunu doğrulayan bir gelişmedir. Eğer kontrat imzalanırsa ülkemiz için olay olur. Böyle faydalı bir işin olmasından gurur duyacağız" dedi. Mete'nin de, "Ziyaretimizin öncelikli sebebi, teknolojik işbirliğidir. Burada üretilen ürünleri alma talebimiz var ve Baspik şirketi özellikle bizim ilgilendiğimiz alanda çalışıyor" dediği aktarıldı.

Üretimi artırmak için personel sayısını 171'den 360'a çıkartan Baspik, kısa bir süre önce beş yeni bilimsel laboratuar açtı. İşletme Müdürü Soslan Kulov'un verdiği bilgilere göre, 2008'de 60 ton microchannel plate üreten Baspik, bu yıl 100 bin adet üretim hedefliyor. Baspik, Rusya'da sivil ve askeri amaçla kullanılan microchannel plate üretimi yapan tek kuruluş. ABD'de iki, Japonya ve Fransa'da da birer microchannel plate üretim tesisinin olduğu söyleniyor.

Ajans Kafkas