The Wall Street Journal Gazetesinden Hamas ve Katar İddiası

The Wall Street Journal Gazetesinden Hamas ve Katar İddiası

Amerika ve İsrail’in ateşkes konusunda Katar rejimi üzerinde kurdukları baskı nedeniyle Hamas’ın siyasi bürosunu Katar’dan taşımayı düşündüğü bildirildi.

The Wall Street Journal gazetesinin haberine göre Hamas, Amerika ve İsrail’in baskıları altındaki Katar’dan ayrılmayı değerlendiriyor.

Suriye krizinin başladığı 2011 yılında Direniş Ekseni’ni yalnızlaştırmak için Hamas’ı Şam’dan çıkmaya ikna eden Katar rejimi, 7 Ekim’den sonra Amerika ve İsrail’in taleplerini Hamas’a dayatıyordu.

20 Nisan'da The Wall Street Journal (WSJ), ABD Kongre üyelerinin Katar'ın Filistinli direniş grubuna verdiği desteğe yönelik artan eleştirileri nedeniyle Hamas'ın merkezini Katar'dan taşıyabileceğini bildirdi.

Arap yetkililer, Hamas'ın siyasi liderliğinin kendi başkentlerine taşınması olasılığını görüşmek üzere Umman gibi bölgedeki en az iki ülkeyle iletişim halinde olduklarını belirttiler.

WSJ'nin haberine göre Hamas'ın Katar'dan ayrılması, Gazze'deki İsraillilerin ve İsrail'deki Filistinlilerin serbest bırakılması için yapılacak ateşkes ve esir değişimi görüşmelerini sekteye uğratabilir.

Bu ayrılış aynı zamanda İsrail, ABD ve Washington tarafından terörist bir grup olarak kabul edilen Hamas arasındaki iletişimi de engelleyebilir.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir Arap arabulucu gazeteye şunları söyledi: "Görüşmeler şimdiden durdu ve yakın zamanda yeniden başlaması için çok az işaret ya da olasılık var ve Hamas ile müzakereciler arasındaki güven eksikliği giderek artıyor."

Bir başka Arap arabulucu da şunları söyledi: "Ateşkes görüşmelerinin tamamen çökme ihtimali çok yüksek hale geldi."

Netanyahu ve koalisyon hükümetindeki dinci yerleşimci bakanlar Hamas tarafından tutuklanan İsraillilerin serbest bırakılmasını birinci öncelik haline getirmediler. Bunun yerine 33 binden fazla Filistinlinin ve Hamas'ın elindeki İsrailli tutukluların bir kısmının ölümüne neden olan Gazze'ye yönelik bombardımana odaklandılar.

İsrail 130'dan fazla tutuklunun hala Hamas'ın elinde olduğunu ve bunların yaklaşık dörtte birinin öldüğünün tahmin edildiğini bildiriyor.

ABD'li milletvekilleri, daha önce hem ABD hem de İsrail tarafından onaylanmış olmasına rağmen Katar'ı Hamas'a verdiği destekten dolayı eleştiriyor.

ABD'nin önde gelen Demokrat Partili Kongre üyesi Steny Hoyer, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Katar'ın Hamas'a İsrailli esirleri serbest bırakması için baskı yapması gerektiğini, bunun için de Hamas'a verdiği fonu kesmesi ya da siyasi liderlerini Doha'dan kovması gerektiğini söyledi.

Hoyer yaptığı açıklamada "Eğer Katar bu baskıyı uygulamazsa, ABD Katar ile ilişkilerini yeniden değerlendirmelidir" dedi.

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdülrahman el-Sani geçtiğimiz günlerde Körfez ülkesinin, ABD ve İsrail'in haksız eleştirileri karşısında İsrail ve Hamas arasındaki arabuluculuk rolünden çekilmeyi düşündüğünü söyledi.

Katarlı lider bir basın toplantısında "Bu rolün -bu müzakerelere yapıcı bir şekilde katkıda bulunma kabiliyetimizin- bir limiti var. Katar devleti doğru zamanda uygun kararı verecektir." dedi.

Katar büyük bir ABD hava üssüne ev sahipliği yapıyor ve 2022 yılında Başkan Joe Biden tarafından "NATO üyesi olmayan önemli bir müttefik" olarak adlandırıldı.

AFP'ye konuşan Katarlı bir yetkili Hamas'ın siyasi ofisinin ABD'nin bir iletişim kanalı açma talebi üzerine ABD hükümetiyle koordinasyon içinde 2012 yılında Katar'da açıldığını dile getirdi.

AFP, Batı Asya analisti Andreas Krieg'in ABD'li yetkililerin Hamas üzerinde tam bir gözetim ve kontrol sağlamak istediğini söylediğini de ekledi.

Katar daha sonra Hamas kontrolündeki Gazze Şeridi'ne yıllarca mali yardımda bulundu ve bu yardımlar da İsrail, BM ve ABD ile tamamen koordine edildi.

Katar'ın Hamas'ı finanse etmesi İsrail Başbakanı Netanyahu'nun özel onayına sahipti. Gazeteci Scott Horton'un detaylandırdığı üzere Netanyahu, Knesset'te partisinin üyelerine, Hamas'ın İsrail'e karşı bir savaş başlatmaya karar vermesi halinde stratejisinden kaynaklanabilecek potansiyel geri tepmeyi güvenilir bir şekilde kontrol edebileceğini söyleyerek övünüyordu.

Netanyahu şöyle diyordu: "Bir Filistin devletinin kurulmasını engellemek isteyen herkes Hamas'ın desteklenmesini ve Hamas'a para aktarılmasını desteklemek zorundadır...Bu bizim stratejimizin bir parçası -Gazze'deki Filistinlileri Batı Şeria'daki Filistinlilerden izole etmek... Onlarla (Hamas) bir anlaşmaya varmak imkansız...Bunu herkes biliyor ama alevlerin yüksekliğini biz kontrol ediyoruz."

YDH