Tayland cuntası erken seçime yanaşmıyor

Tayland cuntası erken seçime yanaşmıyor

Tayland'da darbe yapan askeri yönetim, şartlar olgunlaşmadan seçim yapmalarının mümkün olmadığını açıkladı

Tayland’da geçtiğimiz günlerde darbe yapan ordudan yapılan açıklamada erken seçim yapılmayacağı belirtildi. Ordu yetkilileri, sivil yönetime geçmek için şartların olgunlaşması ve gruplar arasında devam eden çatışmaların sona ermesi gerektiğini söyledi.

Genelkurmay başkan yardımcısı Korgeneral Chatchalerm Chalermsukh, Tayland'ın adil ve özgür bir seçime gitmesi için uygun şartların oluşturulması gerektiğini belirtti.

Tayland'da, devrik Başbakan Yingluck Şinavatra ve eski başbakanlardan abisi Thaksin Şinavatra yanlıları ile Thaksin'i eski rejim için tehlikeli gören Kraliyet taraftarları arasındaki çatışmalar mevcuttu.

Chatchalerm seçimler için aranan şartların tam olarak ne olduğuna dair tam bir açıklama yapmazken, ordunun Thaksin'in 2001 yılında kazandığı ilk seçimlerin ardından başlayan siyasal gerginliğin sona erdiğini ve belli bir uzlaşmanın olduğunu görmek istediğini belirtti.

Chatchalerm, "Size iki grup arasında 10 yıldır devam eden çatışmayı bitirmenin ne kadar süreceğini sormak istiyorum?" diye sözlerine devam etti. İki tarafın da birbirlerini sevmediklerini söyleyen Chatchalerm, durumun normalleşmesini istediklerini, bunun için de belli bir süreye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Chatchalerm ordunun 6 aydır devam eden hükümet karşıtı gösterileri bitirmek için adım atmak zorunda kaldığını savundu.

Yönetimin felce uğramasının Tayland için tam bir felaket olduğu ve uzun yıllardır ilk defa Tayland'ın gayri safi milli hasılasının düşüşe geçtiği belirtildi. 2014'ün ilk yarısında Tayland gayri safi milli hasılası yüzde 2.1 oranında düştü. Ayrıca hükümet karşıtı gösterilerin de turistlerin ülkeyi ziyaretine engel olduğu belirtildi.