Taliban'dan BBC Ve DW'ye Büyük Şok

Taliban'dan BBC Ve DW'ye Büyük Şok

Taliban, Afganistan'daki yabancı medyayı çökertiyor. Peştuca ve Dari dilindeki ortaklar tarafından DW programlarının yeniden yayınlanması yasaklanacak. BBC Peştuca, Farsça ve Özbekçe bültenlerin kaldırıldığını söyledi.

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Afganistan'ın Taliban hükümeti, militan grup ülkedeki sivil özgürlükleri çökertmeye devam ederken, yayın yasaklarıyla uluslararası medyayı hedef alıyor.

Pazartesi günü, DW'nin Afgan servisi, bazı DW programlarının Afgan ortakları tarafından artık yeniden yayınlanmayacağını söyledi.

BBC Pazar günü yaptığı açıklamada, İngiltere'nin ulusal yayın kuruluşuna göre Peştuca, Farsça ve Özbekçe haber bültenlerinin yayından kaldırılacağını söyledi.

mshad'da yayınlanan bilim programları da etkilendi.

DW Genel Direktörü Peter Limbourg, "Afganistan'da basın ve ifade özgürlüğü üzerindeki artan kısıtlamalar çok endişe verici" dedi.

"Taliban'ın şu anda medya ortaklarımız tarafından DW programlarının dağıtımını suç sayması Afganistan'daki olumlu gelişmeleri engelliyor. Bunun için özgür medya şart ve Afganistan halkına bağımsız bilgi sağlamaya devam etmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız. dedi

Limbourg, "Taliban iktidara geldiğinden beri, Afganistan halkı yaşam koşullarının iyileşmesini ya da en azından bir dereceye kadar normale dönmesini boş yere bekliyor" dedi.

Afganlar 'bağımsız' gazetecilikten mahrum bırakılmamalı - BBC
BBC, "Bu, Afganistan halkı için belirsizlik ve çalkantılı bir zamanda endişe verici bir gelişme " dedi.

BBC Dünya Servisi'nde diller başkanı olan Tarık Kafala, 6 milyondan fazla Afgan'ın BBC'nin "bağımsız ve tarafsız gazeteciliğini" tükettiğini ve erişimlerinin engellenmemesinin çok önemli olduğunu söyledi.

Kafala, BBC muhabiri ve muhabiri Yalda Hakim tarafından tweet'lenen bir açıklamada, "Taliban'ı kararlarını tersine çevirmeye ve TV ortaklarımıza BBC'nin haber bültenlerini hemen yayınlarına döndürmelerine izin vermeye çağırıyoruz." Dedi.

Almanya'nın dpa haber ajansının bildirdiğine göre, Taliban ayrıca ABD'nin uluslararası yayıncısı Voice of America'nın (VOA) Afganistan'daki yayınlarını da engelliyor.

Taliban sözcüsü Abdul Hak Hammad, dpa'ya VOA'nın Afgan kanallarındaki televizyon yayınlarının durdurulduğunu doğruladı.