Taliban Tahran'daki Afgan Büyükelçiliğini  İran'dan  Devraldı

Taliban Tahran'daki Afgan Büyükelçiliğini İran'dan Devraldı

İran herhangi bir rolü reddediyor.. Taliban Tahran'daki Afgan büyükelçiliğini binasını devraldı

Pazar günü, Taliban hükümeti Tahran'daki Afgan büyükelçiliğinin binasını devralırken, İran bu konunun hareketin meselesi olduğunu düşünerek herhangi bir rolü reddediyor.

Afgan Hesht Sobh gazetesi, "Tahran'daki Afgan büyükelçiliğinin Taliban'a devredildiğine ilişkin haberlerin yayınlanmasından bir hafta sonra, elçliğin Pazar akşamı teslim edildiğini" ortaya koydu.

Gazete, Tahran'daki Afgan büyükelçiliğinden bir diplomatik kaynağın, "Bugün Taliban hareketine bağlı bir diplomatik heyet, Afgan büyükelçilik binasını devraldı" sözlerine yer verirken, bu konunun İran makamlarıyla koordineli olarak yürütüldüğüne dikkat çekti.

İsmini vermeyi reddeden diplomat, "Tahran'daki Afgan büyükelçiliğinin belgelerinin İran tarafına teslim edildiğini ve onların da onları Taliban büyükelçisine teslim edeceğini" açıkladı.

Eski Afgan diplomata göre, "yeni büyükelçi Fazl Muhammed Hakkani Pazartesi günü göreve başlayacak."

Diplomat, Taliban'ın Pazartesi günü Türkiye'nin İstanbul kentindeki Afgan konsolosluk binasını da devralacağını açıkladı.

İran Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada, Afganistan'ın Tahran'daki büyükelçiliğinin devri ve iç gelişmeleriyle ilgili bazı raporların reddedildiğini doğruladı.

Ve yaptığı açıklamada, "Tahran'daki Afgan büyükelçiliğinin devri ve nakli konusu (Afganistan ile ilgili) bir iç meseledir ve İran Dışişleri Bakanlığı bu konuya hiçbir şekilde girmemiştir."

Açıklamada, "İran Dışişleri Bakanlığı, Afganistan'ın Tahran'daki büyükelçiliğine ait herhangi bir belge, teçhizat veya başka herhangi bir şeyi teslim almamıştır. denildi

Afganistan'ın Kurtuluşu İçin Ulusal Direniş Konseyi daha önce, Tahran'daki Afgan büyükelçiliğinin "Afganistan'da yönetimi gayri meşru olan bir grubun" temsilcisine teslim edilmesinin diplomatik normlara aykırı olduğunu açıklamıştı.

Taliban, Ağustos 2021'in ortalarında Afganistan'da iktidara gelmeden önce, hareketin liderliğiyle yakın ilişkilere sahipti ve bu ilişkiler ülkede iktidara geldikten sonra genişledi.

İran'ın başkent Kabil'de, Afganistan işlerinden sorumlu İran cumhurbaşkanı yardımcısı görevini sürdürmesine ek olarak, "Hassan Kazemi Qomi" adında bir büyükelçisi hâlâ bulunuyor.

Kaynak: TEVHİDHABER