Taliban:   El Kaide Ve Diğer Terörist  Guruplar Ülkemizde Barınamaz

Taliban: El Kaide Ve Diğer Terörist Guruplar Ülkemizde Barınamaz

Şahin el-Zawahiri cinayetiyle ilgili soruşturmanın sürdüğünü ve soruşturmanın sonuçlarının zamanı gelince açıklanacağını kaydetti. Taliban'ın Doha anlaşmasına bağlı olduğunu ve ülkeside teröristlerin barınamıyacağıı söyledi

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Taliban sözcüsü Sahin grubun geçen yıl yönetimi ele geçirmesinin ardından Afganistan'ı saran insani krizden Batı'yı sorumlu tutuyor.

Isna'ya göre Shahin, Fox News Digital'e özel bir röportajda şunları söyledi: "Elimiz kolumuz bağlı. Yaptırımlarla karşı karşıyayız, ABD dahil projeleri finanse eden ülkeler bu projeleri finanse etmeyi bıraktı. .

Sühey şahin Pişmanlığını dile getirerek, "Sorunlarımız var ama bu sorunların birçoğunu geçmişten ve uluslararası toplumdan miras aldık. dedi

Şahin , ABD'nin aceleyle çekilmesinin ardından Taliban'ın yönetimi devralmasının ardından Afganistan'daki durumla ilgili birkaç konu hakkında konuştu. ülkeyi saran uzun vadeli insani kriz ve özellikle El Kaide lideri Ayman el-Zawahiri'nin Kabil'de öldürülmesinden sonra ABD sonrası güvenlikle ilgili endişeler var dedi

Shaheen, el-Zawahiri cinayetiyle ilgili soruşturmanın sürdüğünü ve soruşturmanın sonuçlarının zamanı gelince açıklanacağını kaydetti. Taliban'ın Doha anlaşmasına bağlı olduğunu ve ülkede terör örgütlerine ev sahipliği yapmadığını söyledi.

Şunu vurguladı: Tüm gruplara ve destekçilerine Afganistan'da bunu başka ülkelere karşı kullanabilecekleri bir yer olmadığı konusunda net bir mesaj verdik. Eğer biri ülkede saklanıyorsa, öğrendiğimizde onlara izin vermeyiz. dedi

Bunun Taliban'ın politikası olduğunu söyledi, ancak daha sonra belki de bazı teröristlerin Taliban'ın bilgisi olmadan ülkede saklandığını söyledi. Shaheen, 11 Eylül'den sonra iki ülke arasındaki zayıf ilişkilerden ABD'yi sorumlu tuttu ve Afganistan'ın saldırıyı kınadığını ve soruşturmada ABD ile "iş birliği yapmayı" teklif ettiğini söyledi.

Şahin , daha iyi ekonomik güvenlik ve Afganistan'daki durumun "normalleşmesi" için diğer ülkelerle "normal ilişkiler" ihtiyacının altını çizdi.

Taliban, Afganistan'ın çökmekte olan ekonomisine çok ihtiyaç duyulan yardımı sağlamak için uluslararası toplumla açık bir işbirliği imajı sunmak istiyor. Amerika Birleşik Devletleri. El-Zevahiri'nin ölümünden sonra ülkenin 7 milyar dolarlık varlıklarını dondurdu ve olası fonların serbest bırakılmasıyla ilgili müzakereleri sonlandırdı. Shaheen, ABD'nin parayı "Afganistan halkına" iade etmesi gerektiğinde ısrar etti ve parayı dondurmak için "mantıklı bir gerekçe" olmadığını söyledi.

Şahin, "İnsanların malları bloke edildi. Bir kez daha bu mülkün ve blok paranın iade edilmesini istiyoruz çünkü onsuz, Afganistan Bankası normal şekilde çalışamaz ve kapsamlı ithalat ve ihracat da dahil olmak üzere Afgan halkının normal geçimi için gereklidir.

Taliban, ABD'den herhangi bir "doğrudan" para almadı. Ancak Shaheen'e göre Birleşmiş Milletler ve insani yardım grupları aracılığıyla milyonlarca dolar harcandı. Bazı eleştirmenler Afganistan'a ve Taliban'a gönderilen paranın terörist gruplara ulaşacağından endişe ediyor, ancak Shaheen, Taliban'ın ülkelerinde terörizmin büyümesini önlemek için "taahhütlerini" yerine getirdiğini iddia etti.

Afganistan'ın İngiltere'den ABD'ye kadar "imparatorlukları ve süper güçleri" devirme yeteneğine övgüde bulundu ve "Afgan halkının direnişiyle karşılaştıklarını" söyledi.

Shaheen, Amerika'nın geri çekilmesinden kalan silah ve teçhizatı elinde tuttuklarını ve bunu Taliban ordusunu güçlendirmek ve Afganistan halkını ve sınırlarını korumak için kullandıklarını açıkça söyledi.

Kadın hakları ve diğer konularda Afganistan'ı Batılı ülkelerle karşılaştırmanın doğru olmadığını söyledi.

Shahin, "Biz farklı bir toplumuz, İslami bir toplumuz, dolayısıyla Avrupa toplumu ile kıyaslayamayız. İkincisi, her şeyi sıfırdan inşa ediyoruz. Sadece bir yıl önce, bizim iktidarı almamızla her şey tamamlandı ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yüzyıllardır iktidar ve hükümete sahipsiniz, bu yüzden her şey daha iyi olacak, bu yüzden sizinle boy ölçüşemeyiz. dedi

Shaheen, grubun hala "çalışmaya ihtiyacı olduğunu" kabul ediyor. Eleştirmenlerin sunduğundan daha güzel bir tablo sundu ve Taliban'ın kadınları hükümet ve iktidar rollerine entegre etmeye çalıştığını ve eğitime erişimi hiç kısıtlamadığını iddia etti. Ayrıca bu grubun kadınları Eğitim, Yüksek Öğretim, Sağlık ve İçişleri vb. Bakanlıklarda görevlendirdiğini belirtti.

Bu yılın başlarında Piers Morgan ile yaptığı kısa bir röportajda kızlarının "başörtüsüne uyulması" nedeniyle okula gittiklerini itiraf eden Shaheen, Fox News Digital'e şunları söyledi: "Biz [kadınların] eğitimine karşı olduğumuzu asla söylemedik." Herkes için evrensel bir haktır. Şu anda 450.000 öğrenci özel ve devlet üniversitelerinde okuyor, milyonlarca kız ilkokul ve ortaokulda okuyor ve bazı medyanın ilan ettiği gibi okula gitmedikkleri doğru değil dedi

Kaynak:Haber Kaynağı