Tacikistan'da 'Sakallı' Avı

Tacikistan'da 'Sakallı' Avı

Tacik medyası hükümetin Ocak ayının başından bu yana her gün bir cami kapattığını, sakallı insanların taciz edildiğini kaydediyor

Tacikistan'da din özgürlüğünü ayaklar altına alan geniş çaplı operasyonlar cami kapatmalar ve sakallı insanlara yönelik tacizler ile devam ediyor.

Ocak ayının ilk 10 günü boyunca, Tacik başkenti Duşanbe'de yetkililerin her gün bir cami kapattığı bildiriliyor. Yerel medyada yer alan haberlere göre, yetkililer camileri 2009 yılında kabul edilen mevzuata göre kayıtları olmadığı gerekçesiyle kapatıyor. İmamlar ise, belirsiz nedenlerle başvuruları reddedildiği için kayıt sürecinden geçemediklerini belirtiyor.

Hükümetin giderek artan baskısı birçok müslümanı kızdırıyor. Ocak ayı başına kadar Duşanbe tren istasyonuna yakın bir camide Cuma namazlarını kılan 56 yaşındaki Abdul Alizoda, 56, "Biz, yaklaşık 200 kişi her hafta o camide namaz kıldık. Imam iyi bir Müslümandı ve hiçbir zaman radikal bir mesaj verdiğini duymadık. Benim için cami arkadaşlarımla görüştüğüm ve İslam hakkında bilgi aldığım bir yerdi. Neden kapatıldı anlayamıyorum "diyor.

SAKALA SAVAŞ

Tacik yönetimi sakala karşı da savaş başlatmış durumdaç Öğretmenlerin sakal bırakmasının yasaklanmasının ardından "traş olmak zorunda kalan" jimnastik öğretmeni Şarali, hükümetin son baskılarına gerekçe olarak ülkenin doğusunda Ağustos'ta yaşanan çatışmaları gerekçe gösterdiğine vurgu yapıyor.

Raşt Vadisi'ndeki çatışmaların ardından Cumhurbaşkanı Imamali Rahman yurt dışındaki Tacik öğrencilerin geri dönmesini emretmiş, medreselerde ve İslami üniversitelerde eğitimlerine devam eden Tacik gençler "yasadışı faaliyet" ile suçlanmıştı.

Yerel medya sakallı erkeklere yönelik zulmü anlatan haberle dolu. 8 Ocak günü, örneğin, polis aralarında Asya-Plus haber ajansı muhabiri Şukhrat Shodiyev'in de bulunduğu, sakallı 30 erkeği bir saatten fazla gözaltında tuttu. Sorgulananan bu kişiler serbest bırakılmadan önce parmak izleri alındı.

20 Aralık'ta ise, sakallı bir British Broadcasting Corp çalışanı, Moskova'ya gitmek isterken uçağa bindirilmedi, çünkü göçmenlik yetkilileri onun sakalından rahatsız olmuştu. Üstelik uçağa binmesine izin verilmeyen kişinin pasaportunda sakallı resmi vardı.

"ARTIK HER SAKALLI TERÖRİST OLDU"

38 yaşındaki Mahmadali Azizov, sakallı olduğu için polis tarafından gözaltına alınan bir başka Duşanbeli. "Tacikistan'da sakallı olan herkes artık bir terörist" diyen Azizov, polis tacizininin sakalı olmayan insanlardan daha fazla kendilerini hedef aldığını söylüyor.

Birçok Duşanbeli, ister dindar Müslümanlar olsun ister 'laik' Tacikler, yetkililerin sakal saplantısını "radikal tehdide karşı nasıl davranılacağını bilememe" olarak yorumluyor. Yetkililer ise sakalın radikal akımların sembolü olduğunu iddia ediyor!

2005 yılında hükümet geleneksel Tacikistan kıyafeti olmadığını savunarak, okullarda başörtüsü takılmasını da yasaklamıştı.

HAPSEDİLEN MÜSLÜMAN SAYISI DA ARTTI

Ülkede artan tepkilere rağmen yetkililer "dini fişleme" konusunda ısrarlı. RIA Novosti haber ajansına konuşan İçişleri Bakanlığı'nın şefi Tümgeneral Tahir Normatov,"Biz herhangi bir kişiyi gözaltına alma hakkına sahipizr. Sakalı olanların kimliklerinde sakallı resimleri olmalı" diyerek uygulamayı savunuyor.

Ülkede "aşırılık" suçlamasıyla hapsedilen insanların sayısı da son bir yıl içinde hızla arttı. 17 Ocaktaki bir basın toplantısında, Anayasa Mahkemesi Başkanı Nustratullo Abdulloyev 158 kişinin bu suçlamayla hapsedildiğini, bu rakamın bir önceki yıl 37 olduğunu açıkladı.

Bu arada, camilerde artan devlet kontrolünün bir başka işareti de, hükümetin "imamların bilgilerini test etmek için" bir sertifikasyon süreci başlatması ve devlet tarafından imamlara 52 "onaylanmış" hutbe başlığı listesi dağıtılması.

 

 

 

dünyabülteni