Tacikistan'da Camiler Kapanıyor  !

Tacikistan'da Camiler Kapanıyor !

Önemli ölçüde Özbek azınlığın da yaşadığı Tacikistan, 26 senedir İmamali Rahman tarafından yönetiliyor. Cumhurbaşkanı Rahman dini konularda yasaklayıcı kararları ile biliniyor.

Önemli ölçüde Özbek azınlığın da yaşadığı Tacikistan, 26 senedir İmamali Rahman tarafından yönetiliyor. Cumhurbaşkanı Rahman dini konularda yasaklayıcı kararları ile biliniyor. Rahman yönetimi, daha önce de dini kıyafetlerin ülkede yasaklanmasını ve kadınların geleneksel Tacik elbiseleri giymesini zorunlu kılan bir kararname çıkartmıştı.


Tacikistan Din İşleri Komitesi Başkanı Hüseyin Şokirov, 5 Şubat günü yaptığı açıklamada; devlet kontrolü altında olmayan 2 bin caminin sosyal yaşam alanlarına çevrileceğini duyurdu. Şokirov, "Biz bu camilerin yöneticilerine devletin zorunlu kıldığı standartları yerine getirmeleri için süre verdik. Onlar ise buna uymadılar. Bu camiler dönüştürülecek" dedi.


Tacikistan'da hali hazırda kadınların ve 18 yaş altındaki erkeklerin camilere girmeleri yasak. Tacikistan'daki bu uygulamalar Sovyet devirlerini anımsatıyor.


Uzmanlara göre Tacikistan’da din, toplum hayatından tamamen kovulmaya çalışılıyor. Orta Asya'da Müslümanlar dinlerine bağlı bir hayat yaşamak isterken, laiklik anlayışına sahip devletler ise dini yaşantıya karşı katı kurallar uyguluyor.


Ülkede ayrıca çalışmak için gerekli belgelere sahip olmayan 35 imamın görevlerinden uzaklaştırıldığı da ifade edildi.