Suudiler Siyonistlere Sessiz

Suudiler Siyonistlere Sessiz

Bahreyn’deki barışçı gösterilerin bastırılması için asker gönderen Suudi Arabistan’ın 1967’den sonra İsrail tarafından işgal edilen Sanafir ve Tiran adaları konusundaki sessizliği sürüyor.

Bahreyn'deki barışçı gösterilerin bastırılması için asker gönderen Suudi Arabistan'ın 1967'den sonra İsrail tarafından işgal edilen Sanafir ve Tiran adaları konusundaki sessizliği sürüyor.



El-Alem televizyonunun haberine göre Suudi Arabistan'ın Bahreyn'e askeri müdahalesini eleştiren Suudi Arabistan vatandaşları, çoğu kimsenin 1967 savaşından sonra İsrail'in yalnızca Doğu Kudüs, Batı Şeria, Gazze, Sina ve Golan tepelerini işgal ettiğini sandığına dikkat çekerek Suudi yönetiminin 1967'de İsrail tarafından işgal edilen Sanafir ve Tiran adaları üzerindeki hakimiyetini yeniden kurmak üzere hiçbir adım atmadığını belirtiyor.



Akabe Körfezi ile Kızıl Deniz'in buluşma noktasında yer alan bu iki adanın stratejik konumuna dikkat çeken Suudi Arabistanlı muhalifler, Suudi yönetiminin yıllardır bu iki adanın durumunun gündeme getirilmemesi için sıkı bir sansür uyguladığını ifade ediyorlar.



Suudi Arabistan resmi yetkilileri, bu iki adanın mercan kayalıklarından ibaret olduğunu ve yerleşimin bulunmamasından dolayı önemli olmadığını iddia ederken uzmanlar, Sanafir ve Tiran adalarının Akabe Körfezinin ve Eylat Limanı'nın girişindeki Tiran boğazında yer aldığına dikkat çekerek adaların stratejik önemine vurgu yapıyorlar.



Sanafir ve Tiran adalarının işgali

Suudi Kralı Faysal, 1967 savaşı sırasında stratejik konumlarından dolayı bu iki adanın kontrolünü Mısır yönetimine bırakmış, İsrail'in 1967 savaşından sonra bu iki ada da dahil olmak üzere birçok Arap toprağını işgal etmesinden sonra Suudi Arabistan bu adaların Mısır'a, Mısır ise bu adaların Suudi Arabistan'a ait olduğunu iddia etmeye başlamıştı.



Mısır'la imzaladığı Camp David anlaşmasından sonra İsrail, bölgenin uluslar arası geçiş güzergahı olarak tanınması karşılığında bu adalardaki askeri güçlerini çektiyse de Suudi Arabistan bu adalar üzerindeki hakimiyetini kaybetmiş oldu.



İsrail'in gemileri için geçiş güvenliği sağlanması karşılığında çekildiği adaların daha sonra BM tarafından Amerikan ve Mısır güçlerinin yönetimine bırakıldığı, İsrail'in ise bölgeyi lojistik destek için istediği gibi kullanabilmekte olduğu bildiriliyor.

ydh