Suud İle ABD'nin Arası Açıldı ! Senatörden Şok Talep

Suud İle ABD'nin Arası Açıldı ! Senatörden Şok Talep

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi başkanı, ABD'nin herhangi bir silah satışı ve herhangi bir güvenlik işbirliği de dahil olmak üzere Suudi Arabistan ile işbirliğinin tüm yönlerini derhal dondurması gereğini vurguladı.

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi başkanı, nüfuzlu Senatör Bob Menendez, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına "destek" verdiği için "OPEC+" çerçevesinde aldığı kararla Suudi Arabistan'a gelecekteki tüm silah satışlarını engellemekle tehdit etti.

Riyad'a yönelik açık sözlü eleştirileriyle tanınan senatör, "Suudi Arabistan, ekonomik çıkarlarının motive ettiği korkunç bir kararla ikinci seçeneği seçti" dedi.

"ABD, silah satışları ve Amerikan personelini ve çıkarlarını savunmak için kesinlikle gerekli olanın ötesindeki her türlü güvenlik işbirliği de dahil olmak üzere Suudi Arabistan ile işbirliğimizin tüm yönlerini derhal dondurmalıdır" diye ekledi.

Etkili Demokrat senatör, Senato Dış İlişkiler Komitesi başkanı olarak, krallık Ukrayna'daki savaşla ilgili pozisyonunu yeniden değerlendirene kadar Riyad ile herhangi bir işbirliğine yeşil ışık yakmayacağını vurguladı

Bu pozisyon, Washington ve Riyad arasındaki ilişkilerin gözden geçirilmesi çağrısında bulunan Kongre üyeleri tarafından yayınlanan bir dizi benzer pozisyonun en sonuncusudur, ancak Menendez'in pozisyonunu daha önemli kılan şey, bu pozisyonun ABD'nin Suud'a silah satışını onaylayan senatör olması açısından önemli

Başkan Joe Biden yönetimi, müttefiki Suudi Arabistan'ın "OPEC+" çerçevesinde petrol fiyatlarını artırmak amacıyla üretimi günde iki milyon varil azaltma kararına duyduğu öfkeyi dile getirdi.

Birkaç gün önce, "Washington Times" gazetesi, bir grup ABD Demokrat temsilcisinin füze savunma sistemlerinin geri çekilmesine ek olarak tüm güçlerin Suudi Arabistan'dan çekilmesini sağlayacak bir yasa tasarısı önerdiğini bildirdi.

"Bloomberg" gazetesi, ABD'nin Krallığın ABD dış politikasındaki "özel statüsüne" son vermesi ve onunla diplomatik ilişkilerin seviyesini düşürmesi gerektiğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'e gelince, ABD'nin petrol üretimini azaltma yönündeki "OPEC+" kararının ardından Suudi Arabistan da dahil olmak üzere bir dizi tepki önlemi üzerinde çalıştığını söyledi.

Ne Olmuştu ?

"Suudi Arabistan yaptı yapacağını. OPEC+ içerisindeki nüfuzuna dayanarak petrol üretiminin düşürülmesi kararını desteklemesi Amerika Birleşik Devletleri üzerinde bir şok etkisi yarattı."

Kaynak:Haber Kaynağı