Suriye-Türkiye İlşkisinde Dev Adım

Suriye-Türkiye İlşkisinde Dev Adım

Ramazan Bayramı öncesi atılan bu adımın her iki ülke vatandaşları için müjde niteliği taşıdığını söyleyen Erdoğan, "İşte kardeşlik bu" şeklinde konuştu.

Ramazan Bayramı öncesi atılan bu adımın her iki ülke vatandaşları için müjde niteliği taşıdığını söyleyen Erdoğan, "İşte kardeşlik bu" şeklinde konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'nın düzenlediği iftara katıldı. Esad'ın onur konuğu olduğu WOW Otel'de düzenlenen iftara Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Adalet Bakanı Sudallah Ergin, Devlet Bakanı Egemen Bağış, İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, ABD İstanbul Konsolosu Sharon Anderholm Wiener, siyasiler, gazeteciler, işadamları, AK Parti ilçe teşkilatı üyeleri, Türkiye'deki dini cemaat liderlerinin yanı sıra İbrahim Tatlıses, Orhan Gencebay, Ajda Pekkan, Metin Şentürk gibi sanatçıların da aralarında bulunduğu yaklaşık 2 bin davetli katıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu iftar sofrasının Suriye ile Türkiye arasındaki kardeşliği yansıttığını belirterek duygularını şu şekilde paylaştı: "Çok uzun bir tarihi, geçmişi paylaşıyoruz. Bin yıldır iki ülke aynı sofraya oturdu. Aynı ekmeği, aynı suyu paylaştık; Dicle'den ve Fırat'tan. Ortak kaderi, aynı idealleri paylaştık. Aynı düşmana karşı omuz omuza savaştık. Şam'ı Halep'i nasıl savunduysak aynı şekilde Çanakkale'de aynı siperde şehit olduk, şehitler verdik. Türkiye ile Suriye'nin tarihini, kültürünü, geleneklerini, hissiyatını kesin hatlarla birbirinden ayırmak mümkün değil. İstanbul'a gelen din kardeşimin yabancılık çekeceğine inanmıyorum. Aynı şekilde Şam'a gittiğimizde yabancılık çekmiyoruz. Emevi Camii'nin manevi havası Sultanahmet Camii'nden farksız. Hamidiye Çarşısı'na girdiğinizde kendinizi Kapalıçarşı'da hissedersiniz. Yediğimiz yemekte, dinlediğimiz müziklerde içiçe girmişiz. Tatlıses'i, Gencebay'ı Suriyeliler de dinliyor. Tarih bizi birbirimize kardeş eyledi. Et ve tırnak gibiyiz. Dünya üzerinde bu kadar çok ortak noktası olan, bu kadar birbirine geçmiş iki halkın iki komşu ülkenin olduğunu düşünmüyoruz. Onun için diyorum ki Suriye bizim dosttan öte kardeşimizdir."

Bugün Türkiye ile Suriye'nin bir adım attığını, bunun bir bayram müjdesi olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, "Suriye ile Türkiye arasında vizeleri kaldırdık. Bu tabi özlenendi beklenendi. Bu bayram için çok çok önem arzediyordu. Eskiden belli bir protokol çerçevesinde sınırlarda geçişler vardı. Şimdi bu bayramda bu olmayacak. Sınırdan rahatlıkla Suriye'den Türkiye'ye, Türkiye'den Suriye'ye geçebileceğiz." dedi. Cumhurbaşkanı Beşşar Esad'ın bakanlarına talimat verdiğini, aynı şekide kendilerinin de ilgili bakan ve kurumlara talimat verdiklerini anlatan Erdoğan, "Bu karar yürürlüğe girdi. İşte barış bu kardeşlik bu. Suriye ile güzel yarınlara birlikte yürüyoruz. Huzur ve refah dolu bir bölgeyi birlikte inşa edeceğiz." şeklinde konuştu.

Türkiye ile Suriye arasında tesis edilen bu kadeşlik ikliminin yeterli olmadığına inanan Erdoğan, birlikte çok daha fazlasının gerçekleştirilebileceğini söyledi. Suriye'nin Türkiye açısından Ortadoğu'ya açılan bir kapı olduğunu, Türkiye'nin de Suriye'nin Avrupa'ya açılan kapısı olduğunu dile getiren Erdoğan, "Bu fırsatları Türkiye ve Suriye halklarına imkana dönüştürmek bizlerin elinde. Mümkün olan her türlü imkanı kullanarak aramızdaki kardeşlik iklimini artırmalıyız." dedi.

Erdoğan şunları söyledi: "Ben şuna tüm samimiyetimle inanıyorum. Türkiye ve Suriye iki anahtar ülkedir. Bundan rahatsızlık duyanlar yok mu, tabii var. Güçlü Suriye refah ve huzur dolu bir Suriye hem Türkiye için hem de bölge için bir şanstır. Suriye ne kadar güçlü olursa Suriye halkı ne kadar müreffeh olursa bundan en çok biz mutlu oluruz. Aynı şekilde uluslararası meselelerini çözüm yoluna koymuş bir Türkiye hem bölge hem Suriye için önemli bir şans olacaktır."