Seyfullah'a Ödül Kondu

Seyfullah'a Ödül Kondu

Kabardey-Balkar’da 13 Ekim 2005’te başkent Nalçik’teki baskınları organize etmekle suçlanan Anzor Astemirov için ödül kondu.

Kabardey-Balkar İçişleri Bakanlığı Astemirov hakkında bilgi getiren kişi yada kişilere 3 milyon ruble verileceğini duyurdu. Asilzade bir sülaleden gelen 31 yaşındaki Seyfullah lakaplı Astemirov Anzor Eldaroviç, 2004'de Kabardey-Balkar narkotik şubesine düzenlenen saldırı ve 13 Ekim olaylarını düzenlemekten dolayı Interpol’ün arananlar listesinde yer alıyor.

Ukrayna'nın Kremençug şehrinde doğup 80'li yıllarda ailesi ile birlikte Kabardey-Balkar'a dönerek önce Tırnauz’a ardından Nalçik'e yerleşen Astemirov, 1990’larda Din İdaresi’nin teşviki ile Suudi Arabistan'da Riyad'daki Muhammed İbn Suud Üniversitesi’nde üç yıl okuyup tekrar ülkesine geldiğinden beri gündemde.

Nalçik'teki bir mescitte vaaz verirken Kabardey-Balkar Cemaati Emiri Musa Mukojev'in yardımcısı ve yakın arkadaşı oldu. Aralık 1999'da Kuzey Osetya sınırında Gürcistan'dan Çeçenya'ya Toyoto marka cip geçirmeye çalışırken gözaltına alındı. Güvenlik güçlerinin iddiasına göre cip Arap asıllı direnişçi Hattab içindi. Astemirov aleyhinde adli soruşturma başlatıldı ama sonra bu dosyadan kurtuldu. 24 Mart 2001'de Minvodi, Essentuki ve Karaçay-Çerkes'in Adıge Habl köyünde düzenlenen eylemlerle ilgili olduğu gerekçesiyle Musa Mukojev ile birlikte tutuklandı. Üç ay Petigorsk'da hapiste kaldıktan sonra suçu ispat edilemediği için yine serbest kaldı. 2002'de Ruslan Nahuşev’in öncülüğünde kurulan İslami Araştırmalar Enstitüsü'nde bilimsel çalışmalar müdür yardımcısıydı. İslam’a dair seminerler verdi. 14 Aralık 2004'de Nalçik'teki narkotik şubeye düzenlenen baskını onun organize ettiği, burada ele geçirilen silahların da 13 Ekim’de Nalçik olaylarında kullanıldığı iddia ediliyor.

Ajans Kafkas