Saakaşvili'nin Önerisi Elinde Kaldı

Saakaşvili'nin Önerisi Elinde Kaldı

Abhazya ve Güney Osetya treni Kosova örneğinden ilhamla uluslararası tanınma elde etmek için harekete geçmişken...

Abhazya ve Güney Osetya treni Kosova örneğinden ilhamla uluslararası tanınma elde etmek için harekete geçmişken trenlerin rayını değiştirmeye çalışan Gürcü yönetimine Abhazlar ve Osetler prim vermiyor.

Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili cumartesi günü iki bölgeyi Gürcistan’ın içinde tutmayı amaçlayan ve geçmişteki önerilerden farklı olmayan çözüm paketini bir kez daha dillendirdi. Abhazya ve Güney Osetya’nın incelemeye değer bulmadığı önerinin ana hatları şöyle:

İki ‘de facto’ bağımsız bölgeye Gürcistan'a bağlı olarak geniş özerklik verilecek.
Anayasal garantiyle ‘Cumhurbaşkanı yardımcılığı statüsü’ tanınacak.
İki cumhuriyet kendi statüleri ile ilgili hayati önem taşıyan konularda veto hakkını kullanabilecek.
Abhazya Gürcistan’ın bütün merkezi kurumlarında temsilci bulunduracak.
Abhazya’da serbest ticaret bölgesi kurulacak.
Oçamçıra ve Gal bölgesinin ekonomik kalkınması için derhal görüşmeler başlayacak.
Güney Osetya’ya tarım ve eğitim desteği sağlanacak.
‘Bağımsızlık hazarlık konusu değil’

Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, “Bu bizim için kabul edilemez. Abhazya’nın bağımsızlığı müzakere konusu değildir” karşılığını verdi. Güney Osetya Devlet Başkanı Eduard Kokoyti ise öneriyi “Yersiz ve zamansız” diyerek reddetti.

Abhazya Dışişleri Bakanı Sergey Şamba ise, Saakaşvili'nin geniş özerklik teklifinin incelenmeyeceğini belirterek "Gürcistan'da her türlü mesele müzakere edilebilir. Abhazya'nın tavrı defalarca dile getirildi. Hiçbir zaman bu meseleyi müzakere etmeyeceğiz, bu olamaz" dedi. Şamba, Gürcistan ve Abhazya’nın iki komşu devlet olarak iyi komşuluk ilişkileri kurması gerektiğini vurgulayarak "Ancak bu Gürcistan müzakere sürecinde üzerine aldığı sorumlulukları yerine getirdiğinde mümkün olabilecek. Öncelikli olarak da Abhazya'nın Kodor Vadisi’nden ordusunu çıkararak" ifadelerini kullandı.

Şamba, Abhazya'nın Gürcü-Abhaz sorununun çözümü konusunda 'Geleceğin Anahtarı' adıyla kendi planını sunduğunu hatırlatarak “Geleceğin Anahtarı siyasi çözüm yolunda diyalog için en gerçekçi yoldur” diye konuştu.

Ajans Kafkas