Saakaşvili'den Rusya'ya Sert Uyarı

Saakaşvili'den Rusya'ya Sert Uyarı

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili Rusya'nın Gürcistan'ın özerk bölgelerinin bağımsızlığını tanımaya yönelik herhangi bir girişimini 'ateşle oynamak' olarak değerlendirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kosova'nın bağımsızlığına karşılık hukuki yollardan cevapları olacağını açıklamasının ardından Gürcistan'ın Güney Osetya ve Abhazya bölgeleri ile ilişkileri yeniden gözden geçirecekleri duyurulmuştu.

Saakaşvili Rusya'ya çağrıda bulunarak, "Ateşle oynamayın. Biz bütün sorunlarımızı medeni ve dostça yollarla çözmek istiyoruz. Atalarımızın bize emanet ettiği bu toprakların korunması için Gürcü halkının kanları yeterince aktı. Hiç kimse Gürcistan topraklarının bütünlüğünü ve sınırlarını tartışma konusu yapamaz. Biz yaşadığımız müddetçe de bunu kimse başaramaz" dedi.

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada Kosova'nın bağımsızlığını manipüle ederek Gürcistan'ın özerk bölgeleri ile ilgili kullanmasını "tehlikeli bir karadelik" olarak yorumladı. Gürcistan Dışişleri Bakanı, "Kosova'nın bağımsızlığını Gürcistan'ın toprak bütünlüğü aleyhine kullanmak tamiri mümkün olmayacak sonuçlar doğurabilir" dedi. Bakan'a göre Rusya'nın özerk bölge liderlerini Moskova'ya çağırarak ikili görüşme gerçekleştirmesi dostça bir girşim değil. Bakanlık Rusya'nın Tiflis büyükelçisini de çağırarak nota verdi.

Saakaşvili 21 Şubat'ta yapılacak Bağımsız Devletler Topluluğu liderler zirvesine katılmak üzere Moskova'ya gelecek. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le de ikili bir görüşme yapacak Saakaşvili'nin görüşmede gelişmeleri ele alması bekleniyor. Diğer taraftan Moskova bugün Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağıracak.