Saakaşvili'den NATO'ya Çağrı

Saakaşvili'den NATO'ya Çağrı

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, ülkesinin NATO'ya tam üyeliğinin, Avrupa'ya da yarar sağlayacağını söyledi.

Saakaşvili, Alman basınına yaptığı açıklamada, yarın Bükreş'te başlayacak NATO zirvesinde, Gürcistan ve Ukrayna için NATO'ya tam üyelik yolunda, üyelik eylem planı (MAP) sürecinin başlatılmaması halinde, bunun ''Kremlin'in zaferi'' olarak görüleceğini kaydetti.

Gürcistan'ın, NATO'ya tam üyeliğinin Avrupa'ya da yarar getireceğini söyleyen Saakaşvili, ''Bunun için cesaretli olmak gerekli. Ben, Avrupa ve ABD'nin siyasi liderlerinin bu cesareti göstereceği inancındayım'' dedi.

Saakaşvili, ''önceden bir karar alındığına inancının olmadığını da belirterek, NATO üyesi ülke liderlerinin aynı masada oturarak konuşacaklarını tüm argümanları dinleyeceklerini'' kaydetti.

Bükreş'teki NATO zirvesinde, ülkesi için üyelik eylem planı sürecine geçilmesi kararının alınmaması halinde, ''Gürcistan'ın mağlup'' olacağını ifade eden Saakaşvili, ancak kendilerinin bu sürecin başlatılmasına hazır olduğunu belirtti.

Saakaşvili, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ülkesi hakkında olumsuz görüş belirtmesinin hatırlatılması üzerine de, ''Merkel'in sözlerinin NATO'ya tam üyelikle ilgili olduğunu, ancak üyelik eylem planı sürecinin başlatılmasına karşı olmadığını'' kaydetti.

Merkel, Gürcistan'ın NATO üyeliğinin kabul edilmesine, ayrılıkçı bölgeler Abhazya ve Güney Osetya ile yaşadığı sorunlar nedeniyle karşı olduklarını belirtmişti.

Bu arada Saakaşvili ve beraberindeki heyetin, NATO zirvesine katılmak üzere bugün Romanya'nın başkenti Bükreş'e gideceği bildirildi.