Saakaşvili umudunu yitirdi

Saakaşvili umudunu yitirdi

Rusya ile 8 Ağustos'ta gerçekleşen savaşın ardından ayrılıkçı bölgeler Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarının Rusya tarafından tanındığına değinen Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, ülkesi için artık NATO üyeliğinin hayal olduğunu söyledi.

ABD Başkan yardımcısı Joe Biden'ın Ukrayna ve Gürcistan'a gerçekleştireceği ziyaret öncesi Amerikan The Wall Street Journal gazetesine açıklamada bulunan Saakaşvili, iki özerk bölgede kontrolün yeniden kazanılmasının da kısa sürede mümkün olmadığını belirtti. NATO ve Avrupa Birliği'ne yönelik umutlarını yitirdiklerini kaydeden Gürcü lider, "Bu maalesef acı bir gerçek. Anlaşılan, Ruslar savaşta doğru tercihte bulunmuşlar. NATO'ya üyelik umudumuz sıfır düzeyinde. Bu bir trajedi." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı döneminin sonuna kadar iktidarın paylaşımı, daha demokratik ve daha modern bir Gürcistan için çalışmaya devam edeceğini kaydeden Saakaşvili, muhalefetin üç ay boyunca devam ettirdikleri gösterilerin ülkeye yarar sağlamadığını belirtti. Saakaşvili, devam eden gösterileri gerekçe göstererek, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in Tiflis'te bir iktidar değişimi planladığını da iddia etti.

OBAMA YARDIMCISINI GÜRCİSTAN VE UKRAYNA'YA GÖNDERDİ

ABD Başkanı Barack Obama'nın Rusya ile ilişkilerde yeni sayfa açması, özellikle ABD eski başkanı George W. Bush döneminde NATO üyelikleri desteklenen Ukrayna ve Gürcistan'da tedirginlikle karşılandı. Şimdi Obama'nın iki ülkeye yardımcısını göndererek bu ülkelerin de gönüllerini almaya çalışacağı kaydediliyor. Nitekim Obama, Moskova temaslarında da Gürcistan'da mevcut bölünmüş durumu kabul etmelerinin mümkün olmadığını açıklamıştı.

Gazeteye konuşan Gürcü muhalif liderler ise Saakaşvili'yi suçladı. Onlara göre Gürcü lider çözüm üretmek yerine, sürekli sorunların parçası haline geliyor. Muhalif liderlerden Salome Zourabaşvili, Saakaşvili'nin istifa etmesi gerektiğini belirterek, "Demokratik bir ülkede savaşa girip, ardından ülke topraklarının yüzde 20'sini kaybeden bir lider ne yaparsa, Saakaşvili de onu yapmalı." çağrısında bulundu.

ABD Başkan yardımcısı Biden, Ukrayna'da Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko, ve başbakan Yulia Timoşenko ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirecek. ABD'li yetkilinin Çarşamba günü Gürcistan'a geçmesi bekleniyor.