Saakaşvili, ABD'den silah istedi

Saakaşvili, ABD'den silah istedi

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, ABD'den gelişmiş savunma silahları talep etti.

Washington Post gazetesinde bugün yayımlanan habere göre Saakaşvili, ABD ile silah anlaşması konusundaki müzakerelerin henüz "çok erken" aşamalarda olduğunu, ancak Biden'dan Gürcistan'a "uçaksavar ve tanksavar sistemlerinin teslimatı sürecinin hızlandırılması" talebinde bulunacağını kaydetti.

Mihail Saakaşvili, bu silahların "tamamıyla savunma amaçlı" olacağını ve "bütün fevri tiplerin, bundan sonraki askeri maceralardan önce iki kez düşünmelerini sağlayacağını" söyledi.

ABD ve NATO'daki müttefiklerinin, Gürcistan'a savunma silahı desteği yapmamasının, "zayıflık olarak" görüleceğini belirten Saakaşvili, "Bunun, Ruslar için en açık 'gidin ve onları ele geçirin' mesajı olacağını" kaydetti.

Saakaşvili, "Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in yeni bir savaşa girme isteği duyabileceğini çünkü, Rusya'daki ekonomik kriz, iç siyasetteki pozisyonu hakkındaki belirsizlik ve eski Sovyet ülkelerinin Moskova'nın isteklerini giderek daha fazla görmezden gelmesi gibi çok sayıda ümitsiz durumla karşı karşıya olduğunu" öne sürdü.

"Gürcistan'a saldırmak için yüzlerce neden var" diyen Saakaşvili, "Putin'i durduracak tek şeyin, bunun (saldırının) çok vahim sonuçları olacağı yolunda Batı'dan gelecek su götürmez bir mesaj" olacağını söyledi.

Saakaşvili, ABD Başkanı Barack Obama'nın Moskova ziyareti sırasında Gürcistan'ın bağımsızlığını güçlü şekilde savunarak "beklentilerini aştığını", ancak silah desteği konusundaki sürecin beklediklerinden daha yavaş işlediğini kaydetti.

Gürcistan Cumhurbaşkanı, "Mesele sadece şu: Yıllarca bekleyebilecek kadar normal bir durumdaki, normal bir ülke miyiz yoksa bunu daha hızlı ve daha etkili şekilde yapabilir miyiz?" diye sordu.

Joe Biden'ın geçen yılki savaşın ardından ülkeyi ziyaret ettiğini ve Gürcistan'ın savunma kapasitesinin artırılması gerektiğini söylediğini hatırlatan Saakaşvili, "Biden'ın, hala eski Biden olmasını umuyoruz" dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, bu akşam saatlerinde başkent Tiflis'e gelecek. Biden, Cumhurbaşkanı Saakaşvili ile görüşmesinin ardından yarın parlamentoda konuşma yapacak.