Saakaşvili: 40 Casus Uçağımız Var

Saakaşvili: 40 Casus Uçağımız Var

Abhazya’da Gürcü casus uçağının düşürülmesi Gürcistan ile Rusya arasında soğuk savaşa yol açmışken Tiflis’ten ‘Düşür düşür bitmez’ dedirten bir açıklama geldi.

Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, Abhazya’da düşürülen İsrail yapımı casus uçağından ellerinde 40 tane daha olduğunu söyledi. Gürcü lider, New York Times gazetesine verdiği demecinde ‘insansız hava aracı’ (UAV ya da drone) olarak bilinen ve keşif-casusluk amacıyla kullanılan uçakları İsrail’den satın alarak Gürcistan ordusu ve polis teşkilatına dağıttıklarını söyledi. Abhazya düşürülen uçağın parçalarından hareketle 2006’da İsrail’in Elbit Systems adlı şirketi tarafından yapıldığını tespit etmişti.

Gazeteye konuşan diğer Gürcü yetkililer de uçağın Rus MiG-29 tarafından vurulduğuna ilişkin iddiaları biraz daha detaylandırdı. İddiaya göre Abhazya’nın Gudauta askeri üssünden kalkan savaş uçağı sıcağa duyarlı bir füzeyi casus uçağına fırlattı. Füze son derece küçük çaplı olan casus uçağını ıskaladı. Ardından MiG-29’un pilotu hedef daha fazla yaklaşarak yakın mesafeden ikinci füzeyi ateşledi. Füzenin isabet etmesiyle casus uçağının kamerayla gönderdiği kayıt da burada kesildi.

Saakaşvili bu görüntülerden hareketle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e şikayetlerini iletmişti. Saakaşvili’ye göre 40 dakika süren hararetli tartışmada Putin uçağı düşürdüklerini ne kabul etti ne de reddetti. İki lider Abhazya ve Güney Osetya’nın statüsü ile ilgili de taban tabana zıt pozisyonda düştü. Putin, Abhazya ve Güney Osetya’yı resmen tanımasa da ekonomik ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesi için hükümete talimat vermiş, Saakaşvili bunu Gürcistan’ın egemenliğine saldırı olarak nitelemişti.

Ajans Kafkas