Rusya Operasyon Hazırlığında

Rusya Operasyon Hazırlığında

Rusya'nın bu yıl başlatması beklenen operasyon, Kafkaslarda yaşayan halklar için büyük bir tehlikeyi de ortaya çıkardı...

Rusya'nın Kuzey Kafkasya'da büyük ihtimalle bu yıl bir askeri operasyon düzenleyeceği ve bu saldırının sivillerin hayatına yönelik çok ciddi tehditler doğuracağı bildirildi.

Uluslararası Azınlık Hakları Grubu (MRG) tarafından yayınlanan son raporda, Çeçenistan, Dağıstan ve İnguşetya'da son dönemde artan çatışmalar ve Moskova metrosunda 40 kişiyi öldüren bombalı saldırının ardından, Rusya'nın Kafkaslar'da büyük bir askeri saldırı başlatma ihtimali değerlendirildi.

Uluslararası Azınlık Hakları Grubu raporunda bugünkü koşulların, 1999'da en az 25 bin sivilin ölümüne neden olan ikinci Çeçen savaşı başlamadan önceki duruma çok benzer olduğu belirtildi.

Sivillerin en fazla baskı, soykırım, kitlesel cinayetler ya da şiddet görme tehdidi altında olduğu ülkeleri listeleyen yıllık indeks raporuna dayandırılan değerlendirmeye göre, Rusya 70 ülke arasında 16. sıraya yükseldi.

MRG İcra Direktörü Mark Lattimer, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Rus silahlı kuvvetleri farklı bir strateji geliştirmediği ve ikinci Çeçen savaşındaki yaklaşımını değiştirmediği sürece, biz Kuzey Kafkasya'daki çatışmaların artmasını bekliyoruz. Toplu sivil katliamlarına tanık olabiliriz, endişemiz bu" dedi.

YEMEN'DE RİSK YÜKSELDİ

Öte yandan, Uluslararası Azınlık Hakları Grubu raporuna göre, sivillere yönelik tehditlerin geçen yıla göre yükseldiği bir ülke de Yemen... Yemen, listede beş basamak yükselerek 20. sırada yer aldı.

Rapora göre, Yemen hükümeti batı ülkelerinden El Kaide ile savaş için yardım isterken, asıl tehlikeyi kuzey ve güney Yemen'deki gruplar arasında yaşanan çatışmalar oluşturuyor.

Yemen'de kuzeydeki Husiler ile Yemen yönetimi arasında süren çatışmalar nedeniyle 250 bin kişi evlerini terketmek zorunda kalmıştı.

Sivillerin en fazla tehdit altında olduğu ülkeler listesinde ilk üç sırada Somali, Sudan ve Irak yer alırken, bu ülkeleri Afganistan, Myanmar, Pakistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Etiyopya, Nijerya ve Çad izledi.

dunyabulteni