'Rusya Gürcistan'ı yok etmek istiyor'

'Rusya Gürcistan'ı yok etmek istiyor'

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, BM Güvenlik Konseyinde Rusya'nın vetosuyla görev süresi uzatılamayan BM Gözlem Gücü (UNOMIG) ile ilgili açıklamasında şunları söyledi:

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, BM Güvenlik Konseyinde Rusya'nın vetosuyla görev süresi uzatılamayan BM Gözlem Gücü (UNOMIG) ile ilgili açıklamasında, "Rusya'nın uluslararası toplumun Gürcistan'daki varlığını tamamen yok etmeyi amaçladığını" savundu.

Bakanlığın açıklamasında, Gözlem Gücü görev süresinin son toplantıyla iki hafta uzatılarak anlaşmazlıkların çözülmesinin amaçlandığı ve bu önerinin kabul edilebilir olmasına rağmen Rusya'nın "Sovyet diplomasisinin en iyi örneklerinden birini göstererek veto hakkını kullandığı" belirtildi.

Açıklamada, Rusya'nın bu adımının "uluslararası sorumluluklarını ve 12 Ağustosta imzalanan ateşkes anlaşmasını bir kez daha apaçık biçimde ihlali anlamına geldiği" kaydedildi.

Rusya'nın AGİT misyonunun da görev süresinin uzatılmasını veto ettiğini kaydeden Dışişleri Bakanlığı, "Rusya'nın, Gürcistan'daki BM Gözlem Gücünü yok ederek, uluslararası güçlerin Gürcistan'daki varlığını tamamen yok etmeyi amaçladığı" görüşünü dile getirdi.

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, BM Güvenlik Konseyinin son haftalardaki çalışmalarının, uluslararası toplumun Gürcistan'ın egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne güçlü desteğinin sürdüğünü açık biçimde ortaya koyduğunu da belirtti.

Açıklamada, "Rusya'nın kendisini uygar dünyadan soyutlamaya devam etmesinin talihsizlik olduğu, (Rusya'nın) Gürcistan ile ilgili aldığı her kararın, Rusya ile uluslararası toplum arasındaki uçurumu daha da derinleştirdiği" kaydedildi.

Gürcistan'dan tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Abhazya ile Gürcistan arasındaki bölgede, 1993 yılından beri görev yapan UNOMIG'in görev süresinin iki hafta uzatılmasını öngören karar tasarısı, Rusya'nın vetosu nedeniyle reddedilmişti.

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 10 ülkenin "evet" oyu verdiği karar tasarısı için Çin, Vietnam, Uganda ve Libya çekimser oy kullanmıştı. Karar tasarıları, 15 üyeli BMGK'nin veto hakkına sahip 5 daimi üyesinden (ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Çin) biri tarafından dahi reddedilse kabul göremiyor.


Etiketler: Gürcistan Dışişleri Bakanlığı BM Güvenlik Konseyi Rusya veto görev süresi BM Gözlem Gücü UNOMIG