Rusya: Gürcistan barışı tehdit ediyor

Rusya: Gürcistan barışı tehdit ediyor

Abhazya ve Güney Osetya’da son dönemlerde meydana gelen patlama ve saldırılar üzerine meseleyi BM Güvenlik Konseyi’ne taşıyan Rusya, Gürcistan’ı Kafkasya’da barışı tehdit etmekle suçladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Tiflis'in Gürcü-Abhaz ve Gürcü-Oset çatışma bölgelerindeki hareketleriyle Güney Kafkasya'yı yeni bir çatışmanın eşiğine getirdiğini açıkladı.

Dışişlerinin açıklamasında Güney Osetya'da Oset yerleşim merkezlerine ateş açıldığı, kışkırtıcı eylemler gerçekleştirildiği ve bölgeye Gürcü birliklerinin sevk edildiği hatırlatılarak "Tüm bunlar gösteriyor ki, anlaşmazlığın çözümü konusunda uluslararası tanınmış taraf olan Güney Osetya'ya karşı açık ve planlı saldırı eylemi gerçekleştirildi" denildi. Açıklama Tiflis'e şu suçlama yöneltildi: "Bununla birlikte Gürcü-Abhaz ayrılık bölgesinde, BM Gürcistan Gözlem Misyonu çalışanları da dahil olmak üzere bazı sivil vatandaşların yaralanması ve ölümüne neden olan bir takım patlamalar meydana geldi. Abhazya yönetimi bu patlamaları terör eylemleri olarak değerlendiriyor. Bu eylemlerin bazılarının organizasyonunda var olan işaretlere göre Gürcistan tarafı bunlara dahil olmuş olabilir."

Açıklamada, Gürcistan yönetiminin 2008 baharında Abhazya'yı ele geçirmek için askeri operasyon planladığı ve Gürcü-Abhaz ayrılık bölgesindeki barış gücü askerlerinin gözlem noktalarını askeri abluka altına alma düşüncesini gösteren belgeler olduğu belirtildi.

Rusya Dışişleri uluslararası toplumu da Abhazya ve Güney Osetya'da kötü olayların gelişimine neden olacak saldırgan hareketlerin engellenmesi konusunda çaba sarf etmeye davet etti.

Rusya BM'ye tasarı sundu

Rusya'nın NATO'daki daimi temsilcisi Dmitri Rogozin de, Rusya'nın Kafkasya'da yeni bir savaşa izin vermeyeceğini belirterek, "Biz bölgenin büyük birimiyiz ve burada bizim tarihi menfaatlerimiz kökleşti. Bölgede yeni bir anlaşmazlığa izin vermeyeceğiz" dedi. Rusya, 8 Temmuz'da Abhazya ve Güney Osetya'daki son gelişmelerle ilgili bilgiler eşliğinde tarafları ölçülü olmaya ve saldırmazlık anlaşması imzalamaya çağıran bir karar tasarısını BM Güvenlik Konseyi'ne sundu.

Ajans Kafkas