Rus yanlısı yönetim sıkıştı

Rus yanlısı yönetim sıkıştı

Son dönemlerde Çeçenya’da direnişçilerin ardı ardına düzenledikleri saldırılarda ülkenin istikrara kavuştuğuna dair oluşturulan düşün dağılmasının ardından...

Son dönemlerde Çeçenya'da direnişçilerin ardı ardına düzenledikleri saldırılarda ülkenin istikrara kavuştuğuna dair oluşturulan düşün dağılmasının ardından Rus yanlısı yönetim, 'haydut' diye nitelediği savaşçıların üstesinden gelmenin yolunu arıyor.

Kremlin güdümlü Çeçen başkan Ramzan Kadirov askeri ve istihbarat yetkilileriyle yapılan toplantıda direnişçilerin yok edilmesi için askeri operasyon yürütülmesi çağrısında bulundu. Görüşmeye Kuzey Kafkasya'daki askeri birliklerin komutanı Nikolay Sivak, Çeçenya'daki FSB başkanı Vladimir Afonin, Çeçenya başbakan birinci yardımcısı Halid Vaynahov ve İçişleri Bakanı Ruslan Alkhanov katıldı.

Toplantıdaki konuşmasına uzun bir sükunetin ardından gelen baskınları anlatarak başlayan

Kadirov " Benoy-Vedeno köyüne giren ve acımasız cinayetler işleyen haydutlar ve yeraltı grubunun diğer kalan katılımcılarının yok edilmesi lazım. Çeçenya cumhuriyetinde kanunsuz silahlı örgüt üyeleri olduğu müddetçe, toplamları beş-altı kişi bile olsa, bizim için çözüm gerektiren bir problem olarak kalacaktır" dedi.

Görüşmede Kadirov direnişçilerin etkisiz hale getirilmesi için ortak hareket edilmesi gerektiğini belirterek "Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı birliklerine, Sever ve Yug taburlarının yanı sıra Çeçenya İçişleri Bakanlığı'na bağlı Ahmed Kadirov özel birliği de katılmalı" önerisinde bulundu.

Kadirov toplantının ardından şehir ve ilçe polis şubeleri başkanlarıyla ayrı bir toplantı daha yaparak Nogay Yurt bölgesindeki Benoy-Yurt köyü ve Caharkale bölgesinin Çişki köylerinde son günlerde meydana gelen olayları değerlendirdi.

Kadirov, Nogay Yurt bölgesinde direnişçilerin düzenlediği baskının askeri güçlerin ihmalciliğinden kaynaklandığını vurguladı. Kanokov, direnişçileri engelleyemeyen güvenlik organları ve askeri güçlerin çalışmalarından hiç hoşnut olmadığını açıkça belirtti.

Kadirov adamlarına saldırıyı düzenleyenlerin en kısa sürede bulunup cezalandırılmasını istedi. 12 Haziran gecesi bir grup direnişçi Nogay Yurt bölgesinin Benoy-Yurt köyünde baskın düzenlemiş, beş evi yakmış üç kişiyi de öldürmüştü. Saldırılar tam da Kadirov'un bir haftalık sinema günleri organize ettiği döneme denk geldi.

Ajans Kafkas