Riyad ile Moskova Esad Konusunda Anlaşamadı

Riyad ile Moskova Esad Konusunda Anlaşamadı

Moskova'ya giderek Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile bir araya gelen Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cübeyir, ülkesinin Esad'ın gitmesi konusundaki düşüncesinde bir değişiklik olmadığını açıkladı

Suudi Dışişleri Bakanı Adil Cübeyir Moskova'da görüştüğü Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Esed'in akıbetiyle ilgili aralarında bir fikir ayrılığı olduğunu söyledi. Suudi bakan IŞİD'le mücadele konusunda hemfikir olduklarını dile getirdi.

Suudi Dışişleri Bakanı Adil Cübeyir Cübeyir, Moskova'da görüştüğü Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, Suriye'deki iç savaşa siyasi bir çözümün bulunması gerektiği konusunda Suudi Dışişleri Bakanı ile hemfikir olduklarını belirtti. Cübeyir, Suudi Arabistan’ın Suriye konusundaki tavrında bir değişiklik olmadığını ‘Cenevre-1’e dayalı ve Esed’siz bir siyasi çözüm desteklediklerini vurguladı. Suudi yetkili, Suudi Arabistan’ın Esed rejimi ile bir arada olacağı herhangi bir IŞİD’e karşı koalisyonda yer almayacağını da ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, 'Cenevre-1' kararlarının tamamının hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. IŞİD'e karşı 'genişletilmiş' koalisyonla ilgili olarak Lavrov, Rusya’nın IŞİD’le savaşmakta olan Suriye ve Irak orduları, Kürt güçleri ve bazı muhalif grupların arasında koordinasyon yürütmek istediğini belirtti. 

MUHALİFLER MOSKOVA'YA GİDİYOR

Suriyeli muhaliflerin arasında toplantı düzenleme planlarının olmadığını belirten Lavrov, Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Halid Hoca, Suriyeli Kürt siyasetçi, PYD Başkanı Salih Müslim ve Suriye’nin içindeki muhalif isimlerden Heysem Manna Rusya’yı ziyaret edeceğine işaret etti.