PYD: Rusya, Türkiye'ye İzin Vermez

PYD: Rusya, Türkiye'ye İzin Vermez

Suriye'nin kuzeyindeki PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Türkiye'nin Suriye'ye müdahalesine Rusya'nın izin vermeyeceğini savundu

Rusya'nın Suriye'de Beşar Esad'ın yanında yer alarak hava saldırıları düzenlemesinden sonra gözler kuzeydeki Kürt yapılanmalarına çevrildi. El Monitör'e konuşan PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Rusya'nın IŞİD'e karşı savaştığını savunarak, bu durumu olumlu karşıladıklarını söyledi. Müslim, Rusya'nın aynı zamanda Türkiye'yi de engelleyebileceğini savunarak, "Türkiye'nin Suriye'ye müdahalesine izin vermez" dedi.  Beşar Esad'ın artık Suriye'de kabul görmesinin mümkün olmadığını belirten PYD Eşbaşkanı Müslim, geçiş sürecinin ise Esadlı olma ihtimalinin bulunduğunu savundu. 

El Monitör'den Amberin Zaman'ın "Ruslar Kürtlerin garantörü olabilir mi?" şeklindeki bir sorusu üzerine Salih Müslim, "Ruslarla ilişkimiz üç yıldır sürüyor. Rusya’ya, Moskova’ya hep gidip geliyoruz. Ama rejim bu şekilde ne kalabilir ne de eski günlere dönebilir. Biz artık varız. Kendi kendimizi koruyabiliyoruz, rejime karşı da, başkasına karşı da. Suriye’de bir çözüm olursa muhakkak ki, Kürtlerin ve Suriye’de yaşayan tüm etnik ve dini unsurların haklarının garanti altına alınması gerekir. Bu Birleşmiş Milletler şemsiyesi altında gerçekleşebilir. Bizim kurduğumuz demokratik özerkliğin artık tanınması gerekiyor. Eğer tanınmazsa kendi mücadelemizi sürdürürüz. Kürt sorunu çözülmeden Suriye sorunu çözülemez. Bizim taleplerimiz var, kurduğumuz bir sistem var. Eğer çözüm denilen şey bunların yok edilmesi üzerine tasarlanıyorsa, bu yanlış bir şey ve yürümez." dedi. 

"ANLAŞMA ZOR"

Salih Müslim, Rusya'nın da açıktan Suriye'ye müdahil olmasının "çözüm"ü nasıl etkileyeceği yönündeki bir soru üzerine ise şunları söyledi: Müzakere masasına oturmak zor görünüyor. [BM Suriye Temsilcisi Staffan] De Mistura’nın planını en çok Rusya destekliyor. Ama diğer taraf, yani Katar, Suudi Arabistan, Türkiye direniyor buna. ABD çözüm yoluna girmek istiyorsa bu cephe üzerinde muhakkak bazı baskılar kurmalı. Zaten Rusya ve Amerika arasında belli bir anlaşma olmasaydı Rusya bu şekilde girmezdi.

"ORASI TÜRKİYE'NİN DEĞİL"

Rusya müdahalesinin Türkiye açısından ne anlama geldiği sorulan Müslim, Türkiye’nin Suriye politikasının tümüyle iflas ettiğini iddia ederek şöyle devam etti: İki sene önce bir Rus yetkili ile konuşuyordum. “En çok neden korkuyorsunuz?” diye sordu. Ben de “Türkiye’nin olası bir müdahalesinden” dedim. O da güldü ve “Orası Türkiye’nin değil, NATO’nun sınırı” dedi. O zaman “beni rahatlattın, teşekkür ederim” demiştim. Türkiye büyük güçlerden yeşil ışık olmadan Suriye’ye askeri müdahalede bulunamaz.

"TÜRKİYE'YE ENGEL OLURLAR"

Salih Müslim, "Peki Türkiye’nin Fırat’ın batısında, Mare hattında oluşturmak istediği IŞİD’den arındırılmış bölge Rusya’nın müdahalesinden ne şekilde etkilenir?" şeklindeki bir başka soruya ise, "Rusya ile ABD Suriye’de kendi etki alanlarını belirlemiş durumdalar. ABD kuzeyde varlık gösteriyor. Kuzeye girmez Rusya. Ama Türkiye müdahale etmeye kalkarsa işte o zaman gelirler. Rusya’nın Suriye ile ortak savunma anlaşmaları var. Bizleri [Kürtleri] korumak için değil, Suriye’nin sınırlarını korumak için Türkiye’ye engel olurlar. Türkiye başından beri IŞİD’e karşı mücadeleyi ciddiye alsaydı bugün IŞİD Türkiye sınırında hala bulunamazdı. IŞİD orada Kürtleri katlediyor, Kürtleri göç ettiriyor, köylerini yakıyor. Türkiye bunlara neden bir şey yapmıyor, durduramıyor? ‘Biz yapalım’ diyoruz, Türkiye neden bizi engelliyor? Biliyorsunuz, Türkiye’nin sultan bilmem ne adı altında eğittiği Türkmen tugaylar var. Ama onlar gitti DAİŞ’e katıldı. Tam bir fiyasko." iddialarıyla cevap verdi. 

ANKARA İLE İLİŞKİLER

Ankara ile ilişkileri sorulan Müslim şöyle konuştu: Eğer Türkiye bizlere karşı ılımlı bir politik tavır benimserse iş birliği konusunda biz siyasiler olarak konuşabiliriz. Güzel şeyler olabilir. Ama Türk yetkililer sürekli “PYD terörist, YPG terörist” şeklinde ithamlarda bulunuyorlar. Biz ne teröristlik yapmışız kardeşim? İki sene önce söylediklerimizi (iş birliğini kast ediyor) yapsalardı her şey çok farklı olabilirdi. Birlikte kardeşçe yaşamak varken Türkiye bizi düşman ilan ediyor.

Aslında bizim arzuladığımız Türkiye, Amerika ve diğer koalisyon güçleriyle IŞİD’e karşı mücadele etmek. Biz ayrıca güvenli bölgeye de karşı değiliz. Biz, Türkiye kontrolünde güvenli bölgeye karşıyız. Irak’ta 1992’de oluşturulan uçuşa yasak bölgeler bizim için Suriye’de de yapılabilir. Bütün Suriye kuzeyi Birleşmiş Milletler’in şemsiyesi altında koruma altına alınırsa biz de daha rahat hissedebiliriz orada.