"Putin'in Gürcistan'ı İşgal Planı Engellendi"

"Putin'in Gürcistan'ı İşgal Planı Engellendi"

ABD Başkan Yardımcısı Joseph Biden'ın ülkesine yaptığı ziyareti değerlendiren Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in "Gürcistan'ı işgal planlarının" engellendiğini söyledi.

Saakaşvili, iktidar partisi üyeleriyle yaptığı toplantıda, Biden'ın "tarihi ziyareti ve Washington'un Gürcistan'a verdiği güçlü destek sayesinde, Putin'in Gürcistan'ı tam olarak işgal ve yok etme planının şimdi kesin olarak engellendiğini" kaydetti.

Mihail Saakaşvili, "demokratik dünyanın Gürcistan'ın geleceği ve toprak bütünlüğüyle ilgili politikasının, daha önce hiç olmadığı kadar kesin ve açık bir şekilde ortaya konulduğunu" belirtti.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN RUSYA'NIN AÇIKLAMASINA TEPKİ

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Georgiy Karasin'in "Gürcistan'ın yeniden silahlanmasını engelleyecekleri" yolundaki açıklamasına tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Gürcistan'ın bağımsız bir ülke olarak "kendini savunma hakkı olduğu" vurgulandı.

Gürcistan'ın hiçbir komşusu için tehdit oluşturmadığı belirtilen açıklamada, "Rusya'nın Gürcistan'ın önemli bir bölümünde yasa dışı işgalinin sürmesi ve taraf olduğu ateşkes anlaşmasını doğrudan ihlal etmesine rağmen, Gürcistan'ın 12 Ağustos 2008'de imzalanan anlaşmadaki taahhütlere tam olarak uyduğu ve özellikle de güç kullanımından kaçındığı" kaydedildi.

Açıklamada, AB Gözlem Misyonunun, Gürcistan'ın taahhütlere uyduğu konusunda düzenli açıklamalar yaptığı, bunun aksine "Rusya Federasyonu'nun Gözlem Misyonu'nun işgal altındaki topraklara girmesine izin vermediği" belirtildi.

Biden'ın Gürcistan ziyareti sırasında İtar-Tass ajansına konuşan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Georgiy Karasin, Gürcistan'ın yeniden silahlanmasını engellemek için "somut önlemler" alacaklarını açıklamıştı.

Karasin, "(Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail) Saakaşvili rejiminin yeniden silahlanmasını engellemeye devam edeceğiz ve buna karşı somut önlemler alacağız" demişti.

ABHAZYA "DIŞİŞLERİ BAKANI" ŞAMBA:
"AMERİKA'NIN DESTEK SÖZLERİ HİÇBİR ANLAMA GELMİYOR" 


Gürcistan'dan tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Abhazya'nın "dışişleri bakanı" Sergey Şamba, "Amerika'nın Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü desteklemesinin hiçbir anlama gelmediğini" söyledi.

"Abkhazeti.info" ajansının haberine göre Şamba, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın açıklamalarının Gürcistan yönetimini "memnun etmeye" yönelik olduğunu savundu.

Şamba, Abhazya'nın kendi bağımsızlığını koruyabileceğini ve bunun Amerikalıların sözlerinden daha büyük önem taşıdığını söyledi.