Nijerya Halkı Şeyh Zakzaki için Sokaklara Döküldü

Nijerya Halkı Şeyh Zakzaki için Sokaklara Döküldü

Nijeryalı Müslüman halk, Nijerya İslami Hareketi lideri Şeyh İbrahim Zakzaki'nin derhal serbest bırakılmasını talep etmek için başkentte gösteri yaptı.

Nijeryalı Müslümanlar, Nijerya İslami Hareketi lideri Şeyh İbrahim Zakzaki'nin derhal serbest bırakılmasını talep ederek, Nijerya hükümeti ve yargı sistemini protesto etmek için Çarşamba günü yürüyüş yaptı.

Şeyh İbrahim Zakzaki taraftarları, Nijerya'nın başkenti Abuja'nın Veiss semtinde gösteri düzenledi. Mitinge katılanlar, Şeyh Zakzaki ve eşini desteklemek için pankartlar ve dövizler taşıyarak ikilinin derhal ve koşulsuz serbest bırakılmasını talep ettiler.

Taşınan pankartların bazıları Şeyh Zakzaki ve eşinin beş yıl yasadışı hapis cezasına çarptırıldığına işaret ediyordu. Gösterinin bir diğer önemli özelliği de Nijeryalı Müslüman kadınların varlığı oldu.

Şeyh Zakzaki, ordunun ve polis güçlerinin Nijerya'nın kuzeyindeki Kaduna eyaletindeki konutuna düzenlediği saldırı sonrasında Aralık 2015'te tutuklanmıştı. Bu saldırıda çok sayıda sivil şehit oldu ve yaralandı. Nijeryalı güvenlik güçleri ayrıca Şeyh Zakzaki'nin eşini de tutukladı.

Birçok uluslararası insan hakları örgütü cinayeti kınadı. Uluslararası Af Örgütü, 2016 yılının Mayıs ayı başlarında Nijerya ordusunun Şiileri öldürdüğünü, onları toplu mezarlara gömdüğünü ve suçla ilgili belgeleri imha ettiğini bildirdi.

Kısa bir süre önce Şeyh İbrahim Zakzaki'nin kızı Süheyla Zakzaki, anne ve babasının tıbbi ihmal nedeniyle sağlık durumunun kritik olduğunu bildirmişti. (RT)