Sünni Alim'den Suriye Değerlendirmesi

Sünni Alim'den Suriye Değerlendirmesi

Lübnan'ın önde gelen ehl-i sünnet alimlerinden Şeyh Mahir Hammud, "Suriye Dotları Grubu"nun toplantısı...

Şeyh Mahir Hammud'un son Cuma hutbesinin Suriye ile ilgili bölümü:

"Suriye Muhalefetine katılan gruplar arasında ayrılıklar bulunuyor. Kimileri laik, kimileri İslamcı, kimileri Batılılarla işbirliği halinde, kimileri yabancı müdahaleyi reddeden milliyetçi, kimileri acil ihtiyaç sahibi, kimileri ise tüccar ve sömürgeci...

Beşşar Esed yönetiminin direnişi desteklemesinin ve Amerika'nın bölgedeki projesini reddetmesinin olumlu etkilerini, yani Esed rejiminin vatanseverliğini itiraf eden; fakat bununla beraber Yönetim'in, güvenliği sağlamada ve kendisini hedef alan komplolara karşı koymada başarısız kaldığını söyleyen bir kesimin ortaya çıkmasından korkuyorduk. Bu kesim, mevcut başarısızlıklardan dolayı her ne kadar rejimin olumlu tarafları olsa da bunu korumak adına daha fazla yıkımın olmaması ve kan dökülmemesi için Esed rejiminin vazgeçmesi, dizginleri seçimlerden çıkacak herhangi bir partiye teslim etmesi ve Suriye'deki siyasi yapıda tam bir değişikliğe gidilmesi gerektiğini söylüyor.  

Bu yaklaşıma karşı şunu söylüyoruz: "Bu düşünce, bir cihette doğru ise; birçok cihette yanlıştır. Evet, çok fazla kan boşuna aktı, çoğunluğu hiç bir alakası olmayan masum vatandaşlardı; savaş fazla uzadı ve yönetim olayları düzeltemedi. Fakat olacağını tahmin ettiğimiz şey, şimdi olandan çok daha kötü. İlerde kaos var, ucuz ölümler var, araba bombalamalar ve buna benzer şeyler var... Acaba bu mu beklediğimiz alternatif?"

Irak'taki kanlı sahne, hesapları tekrar gözden geçirmek için yeterli değil mi?.. Peki dizginler elden kaçtığında, tekfirciler ortalığı sardığında ve orada burada insanları öldürüp kan döktüklerinde ne olacak? Bu şekilde durum daha mı iyi olacak?.. Yoksa bahsettiğiniz İslami ve milli alternatif bu mu?

Beklenilen alternatif, sözde "Suriye Dostları" konferansında kararlaştırılacak.. Acaba Amerika ve Batı'nın kararlaştırdığı bu konferanstan çıkacak karar gerçekten açık mı?.. Başkan Esed ile diyalogu reddeden ve uğruna kan akıtılan alternatif bu mu? Bu konferansta Beşşar Esed'e ultimatom verilmesi utanç vericidir. Bu konferansta çözüm bulmak değil, dış müdahaleye kılıf bulmak isteniyor. Allah'ın izniyle bu asla olmayacak."

Suriye gerçek bir komplo ile karşı karşıya

Şeyh Mahir Hammud, El Menar televizyonuna Suriye'deki gelişmeler ile ilgili yaptığı açıklamasında, Suriye'nin "gerçek bir komplo" ile karşı karşıya olduğunu belirterek "muhalefet grupları ister kabul etsin isterse etmesin, Suriye'nin direnişten dolayı bir komploya maruz kaldığına inanıyoruz" dedi.

Suriye'ye yönelik sergilenen komplonun etkisizleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Hammud "bir tarafta direniş kültürü, diğer yanda ise cazibeli sloganlar ardına gizlenme. İşte hepimiz böyle bir durumla karşı karşıyayız" dedi.

Batılı güçlerin Libya'ya yönelik saldırıların bir benzerini Suriye'ye karşı da yapmasının ihtimal dahilinde olduğunu belirten Hammud, Suriye'deki durumun Libya'daki durumdan farklı olduğunu, Suriye'ye müdahale durumunda, İran ve direnişin de dahil olacağı bir dünya savaşının çıkacağını söyledi.

Suriye'ye yönelik komplonun sonun başlangıcına vardığını, önceden Suriye'nin bu komployu alt edeceğini düşündüğünü, ancak Suriye Ulusal Konseyi'nin kurulmasıyla ve suikastlarla birlikte birlikte durumların değiştiğini belirten Hammud, Suriye rejimi muhaliflerinin oluşturduğu konseyin Amerika tarafından desteklendiğini, bununla birlikte Suriye yönetiminin parlamento ve başkanlık seçimlerine gitmesi gerektiğini söyledi.