ABD'ye Çok Ağır Darbe-VİDEO

ABD'ye Çok Ağır Darbe-VİDEO

Amerikan işgal güçleri tarafından kullanılan havaalanına yönelik şehadet operasyonu gerçekleştiren Taliban savaşçılarının en az 30 Amerikan askerini öldürdüğü bildirildi...

Taliban militanları Helmand eyaletinin Nad-e-Ali bölgesinde Amerikan askeri üssü ve Doğu Afganistan'da Celalabad havaalanına saldırı düzenlediler.


ISAF ve Afgan yetkililer de saldırının Helmand eyaletinin Nad-e-Ali bölgesinde gerçekleştiğini doğruladılar.

Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid yaptığı açıklamada Afganistan'daki bir askeri üsse dün düzenledikleri saldırılarda 37 si yabancı  62 askerin öldürüldüklerini açıkladı; Açıklamanın devamında  üç helikopterle bir jet uçağının da imha olduğu belirtiliyor.Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid açıklamasının son bölümünde Taliban'ın bu saldırıda 6 kaybı olduğunu da bildirdi.

Nangarhar il polis komutanı Obidullah Talwar baskın ya da kayıplar hakkında daha fazla bilgi vermeden saldırıyı doğruladı.

 




Reuters ajansı muhabiri Refik Şirzad Taliban operasyonun gelecek hafta Lizbon'da bir zirve düzenleyecek olan NATO liderlerine açık bir mesaj anlamına geldiğini ve Taliban direnişinin NATO karşısında her zamankinden daha güçlü olduğu mesajını taşıdığını söyledi.

HABERİN FOTĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ
Taliban'ın gerçekleştirdiği son büyük operasyonlar, Amerika'nın Afganistan'ı işgalinin 9. Yıldönümüne rest geliyor.

Ayrıca ABD Başkanı Barak Obama'nın da Taliban direnişi karşısında hüsrana uğrayan Amerika'nın Afganistan stratejisini yeni baştan gözden geçireceği bildirildi.

Batılı analistler ise, Taliban'ın gerçekleştirdiği ağır operasyonların, Taliban savaşçılarının Afganistan'ın istediği yerde operasyon gerçekleştiribilme güç ve kapasitesini ortaya koyduğunu belirtiyor.

Afganistan Analiz ve Danışma Merkezi Müdürü Gulam Jilani Zvak Taliban operasyonlarıyla ilgili yaptığı açıklamada "bir taraftan Taliban Amarika'nın geçen dokuz yıl içinde kendisini mağlup edemeyeceğini gösterirken, diğer taraftan da Afganistan'ın politik yapısında muhatabın kendisi olduğunu göstermekten yana" dedi.