Nalçik İddianamesi

Nalçik İddianamesi

Nalçik İddianamesinde Yok Yok

13 Ekim 2005’te bütün Kafkasya’yı sarsan Nalçik’teki isyanla ilgili savcılık iddianamesini nihayet tamamlandı.
Güney Federal Bölgeler (Kuzey Kafkasya) Başsavcılığı’na göre Rusya Başsavcı Yardımcısı İvan Sıdoruk’un onayından geçen iddianamede 250’den fazla silahlı örgüt üyesinin amacı ‘Rusya anayasal yapısını zorla değiştirmek, bölgesel bütünlüğünü ihlal etmek ve Kuzey Kafkasya bölgesinde İslam devleti kurmak’ olarak tanımlanıyor. Bu örgütün liderleri olarak da Çeçen-İçkerya’nın merhum Devlet Başkanı Aslan Mashadov, Çeçen lider Şamil Basayev, İlyas Gorçhanov, Anzor Astemirov ve Arap asıllı Hattab, Ebu Velid, Ebu Dzeyt’in adı geçiyor.

Savcılığa göre soruşturma sürecinde olay yerinde 120 araştırma yapıldı, 1600 farklı inceleme gerçekleştirildi, 400'den fazla kişinin mağdur olduğu tespit edildi, yaklaşık 2500 görgü tanığının ifadesi alındı. Açıklamada “Suç örgütü kurmak, rehine almak, silahlı ayaklanma, terör eylemi, güvenlik çalışanlarının hayatlarına kastetme, cinayet ve daha başka ağır ve çok ağır suçlardan ötürü 59 kişi hakkında cezai soruşturma talep edildi” denildi. Savcılığa göre

13 kişi hakkındaki adli tahkikat af kapsamında sona ererken, 95 kişiyle ilgili tahkikat da baskında ölmeleri nedeniyle düştü. 14 kişi hakkında Interpol’den arama emri çıkartıldı.
İddianamenin tüm zanlılara ulaştırılmasının ardından eylülde adli davanın başlaması için Kabardey-Balkar Yüksek Mahkemesi’ne gönderileceği kaydedildi.

13 Ekim 2005’te Kabardey-Balkar’ın başkenti Nalçik’te eş zamanlı olarak 19 istihbarat, polis merkezi, karakol ve kamu binasının basılmasıyla başlayan çatışmalarda 35 polis, 92 eylemci ve 15 sivil hayatını kaybetmişti. Yüzden fazla kişinin yaralandığı olaylar meydana gelen maddi zarar 71 milyon ruble olarak hesaplanmıştı.