Mehdi Eker: İsrail'e İhtiyacımız Yok

Mehdi Eker: İsrail'e İhtiyacımız Yok

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Türkiye'nin tarım ve tohumculuk alanında İsrail'e bağımlı olmadığını söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin hiçbir surette tarım ve tohumculuk alanında İsrail'e bağımlı olmadığını söyledi. Bu konunun efsaneye döndüğünü vurgulayarak, "Bizim İsrail'e sattığımız ürünün ve gıdanın yıllık tutarı yaklaşık 190 milyon dolar. İsrail'den aldıklarımızın ise 30 milyon dolar. Bizim hiçbir şekilde bağımlılığımız, bağlılığımız söz konusu değil. Muhtaç asla değiliz." dedi.

Bazı toplantı ve açılışlara katılmak üzere dün (23 Eylül) Balıkesir'e gelen Bakan Eker, bu sabah valilik ve AK Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. Vali Yılmaz Arslan'la makamında görüşen Eker'e AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur ile diğer milletvekilleri Tülay Babuşcu ve Ali Aydınlıoğlu eşlik etti. Eker'e, Arslan tarafından ilin genel konularıyla ilgili kısa bir brifing verildi. Ziyaret programının temel noktasını, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Ege Denizi'ne kıyıları olan Edremit Körfezi'nde başlattığı dev yapay resif projesinin oluşturduğunu açıklayan Bakan Mehdi Eker ise Türkiye'de ilk defa Balıkesir'de uygulanacak bu projeyle Edremit Körfezi'nin balık cenneti haline dönüşeceğini ifade etti. Pilot olarak Altınoluk'ta başlatılacak proje kapsamında, dört bölgeye toplam 3 bin 600 balık yuvası yerleştirileceğini bildirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı, valiliği ziyareti sırasında Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Mehmet Semerci tarafından bakır bir sinide sunulan zeytin ve zeytinyağından oluşan kahvaltılıkların tadına baktı. Eker, "Zeytinin anavatanı Türkiye'dir. Zeytin aynı zamanda doğal varlığımızdır, yeryüzüne Türkiye'den yayılmıştır. Bu varlığı, ekonomik gelişmemizde iyi kullanmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

Daha sonra yürüyerek AK Parti İl Başkanlığı'na geçen Bakan Eker, yolda bir esnafın daveti üzerine kaldırımda kurulan masaya oturarak, yerel ürünlerle hazırlanan kahvaltının tadına baktı. İl başkanlığı ziyaretinde yaptığı konuşmada ise tarım alanındaki potansiyelinin önemine işaret ettiği Balıkesir'de, üretimi yüksek standartlara taşımanın gayreti içinde olduklarını söyledi. Hükümetin üreticilere destekleri hakkında bilgi vererek, Balıkesir'deki çiftçilere 2011 yılının ilk sekiz ayında 131 milyon lira nakit destek sağladıklarını kaydetti: "2010 yılı desteği 141 milyon liradır. İktidara geldiğimizde bu rakam, sadece 42 milyon liraydı. Hükümetimiz döneminde Balıkesir çiftçisine verdiğimiz ürün desteği 963 milyon lira. Çiftçilerimizin kırsal alandaki tarımla ilgili tesislerine yüzde 50 hibe desteği verdik. Balıkesir'de bu şekilde tamamlanan 65 tesiste, toplam 750 kişi çalışıyor. 500 bin lira sermayenin yarısını biz hibe ediyoruz. Borç değil, kredi değil, kardeş payı. Kârın tamamı ise üreticinin, çiftçinin."

Bakan Mehmet Mehdi Eker, bir gazetecinin Türkiye'nin bazı tohum bitkilerinde İsrail'e bağımlı olduğuna ilişkin spekülasyonları hatırlatması üzerine şunları söyledi: "Bu konuya defalarca açıklık getirdim. Bir kere daha söylüyorum, bizim İsrail'e sattığımız ürünün ve gıdanın miktarı yaklaşık 190 milyon dolar. İsrail'den aldığımız isa 30 milyon dolar. Hiçbir şekilde bağımlılığımız, bağlılığımız söz konusu değil. Muhtaç asla değiliz. Bir ülkeye mal sattığınız gibi bir miktar da almanız gerekiyor ki bunun adı ticaret olsun. Dünyada hiçbir şey satmayan ve almayan ülke yok. İsrail'e satığımızın içinde tohum da var, çünkü bu bir piyasa. Biri gidip o tohumu beğeniyor alıyor, diğeri başkasını beğenip oradan alıyor. Geçen yıl dünyaya 90 milyon dolarlık tohum sattık. Türkiye, devlet olarak ticaret yapmıyor; sanayicileri, tüccarları, insanları, ihracatçısı, ithalatçısı yapıyor."

cihan