Mazlumder "Mülteciler Raporu" Açıklandı

Mazlumder "Mülteciler Raporu" Açıklandı

Mazlumder Gaziantep Şubesi mültecilerin sorunlarını masaya yatırdı.

Şube yönetim kurulu üyesi Avukat Sabri Sayan, tarafından 'mültecilerin sıkıntıları' başlıklı hazırlanan rapor deklare edildi.

Mültecilerin kendi ülkelerinden çıktıkları anda sorunlarının başladığı ifade edilen raporda, mültecilerin geçiş ve nihai hedef olan ülkeye varana kadar geçen sürede büyük sıkıntılar yaşadıkları vurgulandı.

Mültecilerin kendi ülkelerinde ırkı, dini, milliyeti, tercihleri, siyasi düşünceleri nedeniyle ülkesinde zulüm görmekten korku duyduğu için yollara düştüklerinin altının çizildiği raporda, başka bir ülkeye sığınmak için mücadele veren bu insanların aç ve susuz yolculuk etmek zorunda kaldıkları belirtildi. Bulunduğu ülkeden çıkış yapabilmek için insan tacirlerine para vermek zorunda kalan mültecilerin, zaman zaman insan kaçakçıları tarafından baskı ve şiddete maruz kaldığı vurgulandı. Mültecilerin yol güzergâhı boyunca yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle psikolojilerinin olumsuz yönde etkilendiği de belirtildi.

Mülteciler kendi ülkesinden çıkıp geçiş ülkesine geldikten sonra da sıkıntılarının bitmeyip, bilakis artarak devam ettiğinin ifade edildiği Mazlumder raporunda, "Mülteci geçiş ülkesine geldiğinde kendi kültürüne yabancı bir kültür, yabancı bir dil ve farklı uygulamalarla karşı karşıya kalmaktadır. Geldiği ülkenin yasalarını ve dilini bilmeyen mülteci nereye başvuracağını kimden nasıl yardım alacağını bilmemektedir. Ekonomik, sosyal ve kültürel olarak sıkıntı yaşamaktadır. Bir şekilde iltica başvurusunda bulunan mülteci uzun bir hukuki süreci beklemek zorunda kalıyor. Bu süreç çok zorlu geçiyor; Çünkü bu süre zarfında mülteci kendisine çalışma izni verilmemişse çalışamıyor, icabında kendisinin ve ailesinin yaşamı için temel olan şeylerden mahrum kalabiliyor. İltica sahibine sığınma başvuru statüsü verildiğinde bu sefer mülteci ikamet harçları ile karşı karşıya kalmaktadır. İkamet harçları 2011 yılı için bir yıllık ikamet harcı kişi başı 696,50 TL dir. İkamet tezkere defteri için ise mülteci 149 TL ödemek zorundadır. Şimdi çoğu zaman çalışma izni vermediğin bir mülteci için bu ikamet harçları hiç de azımsanacak bir rakam değildir. Üstelik mültecinin bir de ailesi varsa ikamet harcını ödemek bir hayli zor olabiliyor" denildi.