Macolm X Lisesi

Afrika kökenli Amerikalıların ve genel olarak da Afrikalıların efsanevi kurtuluş savaşçısı Malcolm X (Nam-ı diğer Hacı Malik Şabaz), 13 Mayıs 1964’te Gana Üniversitesi’nde verdiği bir konferansta, ırkçı ve sömürgeci beyaz Amerikalıların Afrika’ya muhabbetini (!) anlatırken ironinin dibini bulmuştu:

“Afrika, gördüğüm en güzel kıta. Gördüğüm en zengin kıta. Tuhaftır, burada beyaz Amerikalılar bile sevimli. Afrikalı kardeşlerimizin yüzüne öyle bir gülüyorlar ki, onlara öteden beri muhabbet duyduklarını sanırsınız. Gerçek şu ki, bunlar, Amerika’da bizim yüzümüze tüküren, Amerika’da bize şiddet uygulayan, Amerika’da sırf özgür insanlar olmak istiyoruz diye üzerimize köpeklerini salan, Amerika’da sırf kendileriyle entegre olmak (kaynaşmak, bütünleşmek) istedikleri için kadınlarımıza ve bebeklerimize tazyikli su sıkan beyaz Amerikalıların ta kendileri. Ama burada, Afrika’da, yüzünüze gülerek sizinle entegre olmaya çalışıyorlar. Dün akşam Amerika’daki arkadaşlarıma şöyle bir mektup yazdım: Amerikalı zenciler beyazlarla entegre olmak istiyorlarsa Afrika’ya gelsinler, çünkü görünüşe bakılırsa burada bütün Amerika Birleşik Devletleri’nde olduğundan daha çok sayıda entegrasyon yanlısı beyaz Amerikalı var. Aslında entegre olmak istedikleri şey, tabii ki, burada var olduğunu bildikleri zenginlik; dünyanın başka her kıtasının zenginliğini gölgede bırakan el değmemiş tabii kaynaklar...”

Afrikalıların yüzüne gülerken onları nasıl soyup soğana çevireceklerini hesaplayan riyakâr beyaz Amerikalıların / Avrupalıların neokolonyalist seferleri devam ediyor maalesef; ama Afrika’da Malolm X’in kardeşleri ve yoldaşları olan beyazlar da bayrak gösteriyor artık.

Afrikalıların yüzüne gülerken numara yapmayan, gülüşleri gönülden gelen beyazlar.

Genç İHH’lılar mesela…

***

İHH İnsani Yardım Vakfı’nın gençlik kolu diyebileceğimiz “Genç İHH”, Batı Afrika ülkelerinden Burkina Faso’da bir okul inşa etmek için kolları sıvadı.

Bu gibi faaliyetlerde Afrikalıları aşağılık kompleksine sevk ederek sömürülmeye müsait hale getirme hedefini gözeten Batılılarınki gibi bir hinlikle değil ama…

Bilakis, Afrikalılara özgüven aşılamayı yahut onların özgüvenini kamçılamayı murat ediyor bu gençler.

Kurmak istedikleri okulun ismi zaten anlatıyor her şeyi: “Malcolm X Lisesi”.

Tamamlandığında 7 sınıf, 1 bilgisayar odası, 1 kütüphane ve 1 idare odasından oluşması öngörülen bu okulda 120’si yetim olmak üzere 735 öğrenci okuyacak inşaallah.

Malcolm X Lisesi, İHH’nın daha önce açtığı Şifa Yetimhanesi’nin hemen yanına inşa ediliyor.

Toplam maliyeti 187 bin 300 Euro –aşağı yukarı 750 bin lira- olan proje, gereken fonun toplanması için hayırseverlerin yardımlarını bekliyor.

Gelin, bu güzel işte sizin de payınız olsun.

İHH’nın banka hesaplarına (bkz. www.ihh.org.tr) “Malcolm X” açıklaması ile para yatırabilir veya cep telefonunuzla 3072’ye MALCOLM X yazıp kısa mesaj göndererek 5 TL katkıda bulunabilirsiniz.

Barekallah.

karargazete

Bu yazı toplam 853 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar