Kürt Göçmenler Kafkasya'da Sorun mu?

Kürt Göçmenler Kafkasya'da Sorun mu?

Kürt Göçmenler Kafkasya'da Sorun mu?

Son yıllarda Orta Asya ve diğer eski SSCB ülkelerinden Adıgey’e yaşanan insan akını Kafkasya’daki ‘huzur adası’nın huzurunu kaçırıyor.

Adıgey yönetimi ulusal güvenlik meselelerini masaya yatırırken, cumhuriyete kontrolsüz göçü, özellikle de artan Kürt nüfusuyla ilgili sorunu gündemine aldı.

Adıgey Devlet Başkanı Aslan Thakuşinov başkanlığında toplanan Adıgey Cumhuriyeti Antiterör Komisyonu yasadışı göçe karşı önlemleri tartıştı. Son on yılda Adıgey’in Krasnogvardeyski bölgesine 3 bin 300’ün üzerinde Kürt göçmenin yerleştiği belirtilirken Thakuşinov konunun sadece hukuksal olarak değil aynı zamanda siyasi, kültürel ve sosyal açıdan ele alınması gerektiğini vurguladı.

Thakuşinov, “Kanunsuz göçe karşı etkili kararlar almalıyız, aynı zamanda farklı milletten olanların ülkeye adaptasyonu için kültürel psikolojik şartların oluşturulması üzerinde çalışmamız gerekir” dedi. Adıgey yönetiminin verdiği bilgelere göre ağırlıklı olarak Azerbaycan ve Tacikistan’dan gelen Kürtler Kafkasya’nın kültürüne ayak uydurmakta zorlanıyor. Adıgey güvenlik organları da, Kürt nüfus arasında suç oranlarının yüksek olduğunu söylüyor.

Adıgey son zamanlarda elverişli iklim şartlarından dolayı göçmenler için tercih edilen bir bölge durumuna geldi. Ağırlıklı olarak Tacikistan, Kazakistan, Ermenistan, Ukrayna, Gürcistan ve Baltık ülkelerinden insanlar geliyor.

Toplantının güvenlikle ilgili gündeminde ise geçen haftalarda Novgorod bölgesinde trene yönelik bombalı saldırı örneğinden hareketle demiryollarının güvenliğine ilişkin ek önlemler ele alındı. Thakuşinov, “Adıgey Cumhuriyeti’nde meydana gelebilecek olağanüstü haller ve terör eylemlerine karşı federal ve yerel yönetim organlarını hazır hale getirmeliyiz” dedi.

Ajans Kafkas