Kumkapı Guantanamo Olmasın(FOTO)

Kumkapı Guantanamo Olmasın(FOTO)

İslami kuruluşlar, Türkiye’ye sığınan mültecilerin yaşadığı zulmü ve bazısının iade edilmesini Kumkapı Yabancılar Şubesi önünde protesto etti.

Türkiye'ye sığınmacı olarak gelen insanların zulüm gördükleri ülkelere geri gönderilmesi İslami kuruluşlarca bugün Kumkapı Yabancılar Şubesi önünde protesto edildi.

Geçtiğimiz hafta biri Kazak (Samet Emirhanov) ikisi Azeri (İslam Ganiyev ve Fuzuli Muharremov) sığınmacının ülkelerine iade edilmesi; Kafkasyalı mültecilerin yaşadığı dram ve mültecilerin Kumkapı Yabancılar Şubesinde insanlık dışı şartlarda tutulması üzerine bir araya gelen Özgür-Der, İHH, Mazlumder İstanbul Şubesi, Medeniyet Derneği, Anadolu Platformu, Araştırma Kültür Vakfı, İnsan ve Medeniyet Hareketi, Hikmet Vakfı, İMKANDER, Mustazafder ve Davet-Der muhacirlere yönelik zulme son verilmesi çağrısında bulundular.

Kumkapı İçinden Tekbir Sesleri

Cuma namazı sonrasında Behram Çavuş Camii önünden kortej halinde sloganlarla yürüyerek Kumkapı Yabancılar Şube önüne gelen grup, tel örgülü parmaklıklar arkasından içeride bulunan mültecilerin tekbirleri ve "La İlahe İllallah" sloganlarıyla karşılandı. Duygusal atmosferin yaşandığı eylem içeriden ve dışarıdan atılan ortak sloganlarla devam etti.

"Kumkapı Guantanamo Olmasın, Mülteci Kardeşlerimize İnsanca Muamele Edilsin!", "Mülteci Kardeşlerimizi İşkencecilere Teslim Etmek Büyük Bir Utançtır!"ve "Mülteci Statüsü İstiyoruz!" yazılı pankartların açıldığı eylemi sunan Özgür-Der Genel Başkan Yardımcısı Kenan Alpay, muhacir kardeşlerimizin tutulduğu muameleye dikkat çekti. Bizlere emanet edilen kardeşlerimizin Türkiye tarafından iade edilmesinin büyük bir zulüm olduğunu belirten Alpay, geçtiğimiz aylarda İstanbul'un merkezi bir yerinde katledilen Çeçen muhacirlerin katillerinin de halen bulunamadığını hatırlattı.

Alpay'ın sunumundan sonra konuşan İMKANDER Başkanı Murat Özer, içeride tutulanların tekbirlerle tel örgülü pencerelere çıkmalarına dikkat çekti. İslami kimlikli mültecilerin statüsüne değinen Özer, kendilerine kimlik dahi verilmediğini, dışarıdaki mültecilerin, çocuklarını sağlık ocaklarına dahi götüremediklerini ifade etti. Gerek kamplarda bulunan Kafkasyalı mültecilerin gerekse de Kumkapı Yabancılar Şubenin insani koşullarının son derece kötü olduğunu ve hayvanların dahi böyle ortamlarda barınamayacağını söyleyen Özer, mültecilerin yaşadığı bu drama derhal son verilmesi gerektiğini vurguladı.

Allah'ın Emanetlerine Sahip Çıkalım!

Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya ise konuşmasına "Kumkapı Guantanamo Olmasın!" pankartına dikkat çekerek başladı. Bu pankartta dile getirilen talebin abartılı olmadığını belirten Kaya, Kumkapı'daki rezalete son verilmesini istedi. Türkiye'ye sığınan kardeşlerimize sahip çıkmak gerekirken öldürülecekleri ya da işkence edilecekleri açık olan ülkelerine iade edilmelerinin büyük bir utanç olduğunun altını çizen Kaya, Başbakan'a seslendi. Müslümanların yaşadığı bu zulmün bitirilmesinin Başbakan'ın sorumluluğunda olduğunu belirten Kaya, bu konuda emniyet, İçişleri Bakanlığı ya da Yabancılar Şube gibi bürokratik kurumlarla muhatap edilmelerini kabul etmediklerini söyledi. Kaya, Müslümanları Allah'ın emanetlerine sahip çıkmaya çağırdı.

İnsan Medeniyet Hareketi adına konuşan Orhan Demiral da ensar-muhacir dayanışmasına dikkat çekerek, buraya iltica eden Müslümanlara ensar olabilme yönünde bir irade ortaya konulması gerektiğini belirtti. Demiral, bedenleri tutuklu olsa da ruhları özgür olan bu insanları sahipsiz bırakmanın vebal olduğunu hatırlattı.

Mazlumder İstanbul Şube Başkanı Cüneyt Sarıyaşar da eylemin çağrıcısı kuruluşlar adına hazırlanan ortak basın bildirisini okudu. Bildirinin tam metnini aşağıda yayınlıyoruz.

Mülteciler için yasal statü güvencesinin istendiği bildiride, iade prosedürünün de hukuki olmadığı ve açık bir hak ihlali olduğu ifade edildi.

Eylem sonunda Kenan Alpay, eyleme katılanlardan, yüzlerini, tel örgülü pencerelerde bekleyen mültecilere döndürmelerini istedi. Birlikte tekbirler getirildi ve sloganlar atıldı.

Eylem boyunca "Müslüman Zulme Sessiz Kalamaz!", "Mülteciler Ölüme Yollanmasın!", "Müslüman Uyuma Muhacire Sahip Çık!", "Mülteciler Misafir Kardeşimizdir!", "Sınır Dışı Kararı Durdurulsun!", "İşbirlikçi İktidar İstemiyoruz!", "Muhacirler Allah'ın Emanetidir!", "Toplama Kampı Dağıtılsın!", "Kumkapı Guantanamo Olmasın!" şeklinde sloganlar atıldı.

Haksoz-Haber

Fotoğraf: Gökhan Ergöçün - Ali İmran Durman

20120330-kumkapi-yabancilar-subesi_01.jpg

20120330-kumkapi-yabancilar-subesi_02.jpg