Kremlin: ABD Yaptırımlarına Gerekli Cevabı Putin Verecek

Kremlin: ABD Yaptırımlarına Gerekli Cevabı Putin Verecek

Kremlin, Rusya’nın ABD’nin açıkladığı yaptırımlara vereceği cevaba, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in karar vereceğini açıkladı.

Kremlin, Rusya’nın ABD’nin açıkladığı yaptırımlara vereceği cevaba, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in karar vereceğini açıkladı.
 
ABD’nin Rusya’ya karşı yeni yaptırımlarına yanıtın uygun olacağını, bu durumda karşılıklılık ilkesinin çalıştığını belirten Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Nasıl bir yanıt olacağını henüz söyleyemem. Gerçi hepimizin bildiği gibi, bu durumda kesinlikle alternatifsiz olarak karşılıklılık ilkesi çalışır. Elbette uygun yanıt verilecek. Bu yanıt, Rusya Devlet Başkanı’nın belirleyeceği yönde formüle edilecek” dedi.
 
Yaptırım kararının ‘beklenmedik ve agresif’ olduğunu söyleyen Kremlin Sözcüsü, “Elbette, Washington’un bu kararlarıyla ilgili bir kez daha üzüntümüzü dile getirebiliriz” diye konuştu.
 
‘YAPTIRIMLAR ASILSIZ VE ULUSLARARASI HUKUK AÇISINDAN GAYRİMEŞRU’
 
ABD idaresi ve şahsen Başkan Barack Obama’nın Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar kararı almasından dolayı üzgün olduklarını belirten Peskov, şöyle devam etti:
 
“Halihazırda bu açıklamaları ve yayınlanan bilgiyi inceliyoruz. Ayrıntıları anlamaya çalışıyoruz. Daha önce de söylediğimiz gibi, bu tür kararları ve bu tür yaptırımları asılsız ve uluslararası hukuk açısından gayrimeşru görüyoruz.”
 
YAPTIRIMLARIN BİR AMACI DA YENİ İDARENİN DIŞ POLİTİKA PLANLARINA DARBE İNDİRMEK’
 
Gitmesine 3 hafta kalan ABD idaresinin, zaten dipte olan ikili ilişkileri tamamen bozma amacı güttüğünü ifade eden Peskov, “Bir diğer amacı da yerine gelecek yeni idarenin dış politika planlarına darbe indirmek, ki bu ABD’nin iç sorunudur” ifadelerini kullandı.
 
‘ACELE ETMEYE GEREK YOK’
 
ABD’nin siber saldırılar yoluyla seçimlere müdahale edildiği yönündeki suçlamaları katiyen kabul etmediklerini kaydeden Kremlin Sözcüsü, karşılıklılık ilkesine dayanan tepkinin ABD için rahatsız edici olacağını belirterek, “Bu yüzden acele etmeye gerek yok” dedi.
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Barack Obama arasında telefon görüşmesi yapılıp yapılmayacağı yönündeki soruya yanıt veren Peskov, “Rusya liderinin bu konuda acele edeceğini sanmıyorum” dedi. Yaptırım ilanı öncesinde ABD yönetiminin Kremlin’le iletişime geçmediğini söyleyen Peskov, sadece Washington’un oldukça agresif açıklamalar yaptığını kaydetti.