Kosova'ya Sert Müdahale Hazırlığı

Kosova'ya Sert Müdahale Hazırlığı

ABD ve AB’nin Kosova kuzeyindeki gerginliğin yatıştırılmaması halinde sert önlemlere başvurulacağı gündeme geldi.

Kosova Başbakanı Albin Kurti ve İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla aleyhinde yaptırımlar dahil, Kosova aleyhinde bir dizi sert yaptırım uygulamayı planlandığı iddia edildi.

İki safhalı yaptırımların ilk kısmının Kosova'ya yönelik AB fonları, vize serbestisi süreci, Avrupa Konseyi'ne üyelik, ABD fonları ve Batı tarafından fonlanan projelerin askıya alınması olacağı ileri sürüldü.

Yaptırımların ikinci safhası ise Kosova'nın müttefiklerinin Sırbistan'ın Kosova aleyhindeki uluslararası alanda yürüttüğü tanıma kararlarının geri çekilmesi yönündeki seferberlik konusunda pasif davranmaya başlamaları, Kosova'daki uluslararası gücün yeniden şekillendirilmesiyle Amerikan askeri varlığının ciddi oranda azaltılması ve Kosova'nın belirli uluslararası kuruluşlardan çıkarılması olacak.

Ülkenin kuzeyinde gerilimin tırmanması halinde yaptırımların ayrıca Başbakan Albin Kurti/İçişleri Bakanı Sveçla aleyhinde bireysel tedbirler de içereceği, iki Kosovalı liderin güvenlik ve barışa tehdit teşkil etmeleri gerekçesiyle “istenmeyen kişi” ilan edilebileceği ifade ediliyor.

Kosova hükümetinin eylemleriyle belirsizliğe neden olmak, krizi ve çatışmayı büyütmekle suçlandığı belgede, Batı'nın sabrının taştığı ve Kosova hükümetinden Transatlantik topluluğunun bir parçası olup olmadığına karar vermesini talep ettiği kaydediliyor.