Kod: 333

Kod: 333

Kod: 333 Bir Yasağa Baştan Bakmak adlı fotoğraf...

Örtünün üstünde peruğun var!

Kod: 333 Bir Yasağa Baştan Bakmak adlı fotoğraf sergisi için Taksim Sanat Galerisi'nde idim.

Yıldız Ramazanoğlu'nun Milat Gazetesi'ndeki yazısını okurken haberim olmuştu sergiden.

Galeriye girerken birkaç dakika önce korkuttuğum teyzeyi düşünüyordum. Öyle ki kadıncağız neye uğradığını şaşırmış ve " A,ah! Bunlar buraya da mı gelmiş!" diyerek endişesini pekâlâ ifade etmişti.

Teyzeyi korkutmuş olmanın verdiği mahcubiyet ile sergiyi gezdim.

Sanatçı Gülnur Güner, Kod: 333 Bir Yasağa Baştan Bakmak adlı çalışmayı 3 yılda gerçekleştirmiş.

2007 yılında Açık Öğretim İlahiyat Fakültesi'ne kayıtlı bir öğrencinin sınav sonuç kâğıdına, sınavlara başörtüsünün üstüne peruk takarak girdiği için 'Kılık Kıyafet Yasası'nı ihlal ettiği gerekçesiyle 333 işareti konulmuş ve kendisine herhangi bir açıklama yapılmadan sınavı iptal edilmişti. Yaşanan bu olay projenin de ismi olmuş.

Sanatçı " Türkiye'de uygulanan başörtü yasağının, kadınların toplumsal hayatta donanımsız ve zayıf kalmalarına, ağır sosyal ve psikolojik sorunlar yaşamalarına neden olduğunu, bu açıdan projenin adlandırılmasındaki anlamıyla 333 objektif karşısındaki kişilerden şuh/güler yüzlü bir poz alma çabasına atıfta bulunmadığını, bir yasağın özünde taşıdığı gülünçlüğe, binlerce kadın hayatı üzerindeki trajik etkilere gönderme yaptığını " ifade ediyor.

Bu projeye farklı sosyal statülerde(öğrenci, doktor, avukat, ev hanımı, milletvekili eşi... gibi) olan ve aynı yasağa maruz kalan 34 kadın katılmış.

Çekilen fotoğraflarda kadınların yüzleri bir robot resimle kapatılmış. Bu resim polislerin suçlu eşkâli belirlemek için kullandıkları yazılımlardan biriyle gerçekleştirilmiş.

Projede kullanılan robot resim tüm eğretiliğiyle, bu kadınların iş ve sosyal yaşamlarında görünür kalabilmek için zorunda bırakıldıkları, dayatma çözüm yollarını temsil etmektedir.

Sergi 28 Aralık tarihine kadar ziyaret edilebilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Esra Erdoğan "Fatih-Harbiye/Çarşamba-Taksim" maceralarına bir yenisini daha ekleyerek haber verdi.

 

dunyabizim